Carving - dekoracje z owoców i warzyw - zajęcia warsztatowe dla KGW z powiatu gorlickiego
Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
– Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
«««♦»»»
W 2023 roku Małopolska Izba Rolnicza realizuje operację współfinansowaną ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Operacja pn.
„Carving – dekoracje z owoców i warzyw – warsztaty dla Kół Gospodyń Wiejskich”
Celem operacji jest podniesienie wiedzy oraz doskonalenie umiejętności tworzenia nowoczesnych dekoracji z owoców i warzyw. Podczas 6 zajęć warsztatowych dla 90 przedstawicielek Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatów: tatrzańskiego, nowotarskiego, limanowskiego, nowosądeckiego, gorlickiego i tarnowskiego zostanie przekazana przez instruktora wiedza teoretyczna i praktyczna w zakresie carvingu.
W dniu 3 lipca br. Małopolska Izba Rolnicza zorganizowała piąte z kolei warsztaty dla przedstawicieli KGW w ramach realizacji projektu „Carving – dekoracje z owoców i warzyw – warsztaty dla Kół Gospodyń Wiejskich”. W warsztatach, które odbyły się w Gospodzie Magurskiej w Małastowie (gmina Sękowa) uczestniczyło 15 przedstawicielek KGW z powiatu gorlickiego: KGW z Małastowa, KGW z Kwiatonowic, KGW z Siedlisk, Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich Wsi Wola Łużańska, KGW z Ropy, KGW z Bystrej, KGW z Bednarki, KGW z Rożnowic, KGW z Moszczenicy, KGW z Kobylanki, KGW ze Staszkówki, KGW z Lipinek, KGW ze Smerekowca, KGW z Libuszy oraz Stowarzyszenia Przyjaciół Folkloru Koło Gospodyń w Kobylance.
Warsztaty poświęcone były praktycznej nauce wykonywania dekoracji z owoców i warzyw metodą carvingu. Czas trwania jednego warsztatu wynosił 6 godzin tj. od godz. 9.00 do godz. 15.00. Do wykonywania dekoracji zostały wykorzystane takie owoce i warzywa jak: jabłka, marchew, por, burak ćwikłowy, papryka chili, rzodkiewka, kapusta czerwona, cukinia, czerwona cebula, papryka i kapusta pekińska. Dzięki sztuce carvingu nawet najzwyklejsze owoce i warzywa uzyskały całkowicie nowy niesamowity kształt. Warsztaty były okazją do podzielenia się wrażeniami z zajęć oraz zaprezentowania prac powstałych podczas warsztatów: bukietów z warzyw, cukinii z napisem koła gospodyń wiejskich oraz dekoracyjnej rzeźby w jabłku. Uczestniczki warsztatów będą przekazywać zdobyte umiejętności pozostałym członkiniom w swoich kołach.
Organizacja warsztatów możliwa była dzięki dotacji uzyskanej przez Małopolską Izbę Rolniczą z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
PARTNERZY PROJEKTU:
Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości rejestracji
w bazie partnerów KSOW na stronie www.ksow.pl
www.prow.malopolska.pl
www.mir.krakow.pl
►Carving, warsztaty tworzenia dekoracji z owoców i warzyw dla KGW, 28-04-2023