XX - jubileuszowy Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych O złotą Warzechę
W sobotę 19.11.2022 r., w Gminnym Ośrodku Kultury w Stryszawie odbył się już 20. Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”. Swoje kulinarne specjały zaprezentowało 13 grup z różnych miejscowości powiatu suskiego. Organizatorem konkursu był Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, a współorganizatorami Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej i Urząd Gminy Stryszawa.
W kulinarnych zmaganiach wystartowało 13 ekip. Do oceny komisji konkursowych przygotowane zostały w tym roku potrawy z kurczaka. Specjały przygotowane przez uczestników konkursu, choć inspirowane tradycją, były niezwykle finezyjne i dalece odbiegały od tych znanych nam na co dzień. Na stołach nie zabrakło również nalewek sporządzanych według własnych receptur. Dania konkurowały w trzech kategoriach: potrawa typowo regionalna, współczesna potrawa oparta na tradycjach potraw regionalnych oraz tradycyjna nalewka. Oprócz oceny techniki wykonania potrawy i zastosowania ciekawych połączeń smakowych w czasie degustacji jury zwracało również uwagę na kompozycję i prezentację przygotowanych dań. Zanim jednak członkowie komisji przystąpili do pracy wszystkich przybyłych powitał Wójt Gminy Stryszawa - Rafał Lasek i Starosta Powiatu Suskiego - Józef Bałos, którzy uroczyście otwarli to kulinarne święto.
Organizatorzy powołali dwie odrębne komisje, które oceniły uczestniczące w konkursie grupy w trzech kategoriach. Po degustacji wszystkich dań komisja pod przewodnictwem Jolanty Graczek - nauczyciela, specjalistki żywienia człowieka z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu postanowiła przyznać:
w I kategorii – potraw typowo regionalnych:
- I miejsce – Stowarzyszenie „Koło Gospodyń w Białce” za swojskiego kurczaka w sosie śmietanowo - cebulowym
- II miejsce – Stowarzyszenie KGW „Siedlisko - Stryszawa Górna” za rosół z ziemniakami
- III miejsce – Stowarzyszenie „Nasza Wieś Śleszowice” za rosół z makaronem domowym
w II kategorii – potraw współczesnych opartych na tradycjach regionalnych:
- I miejsce - KGW „ Swojska Gromada” Juszczyn za pasztet z kurczaka z kolorowym pieprzem w galaretce na soku z malin
- II miejsce - KGW Kurów za kurczaka zapiekanego z jarzynami
- III miejsce – KGW „Lubniczanki” z Lachowic za kurczaka faszerowanego kaszą gryczaną i śliwkami
Wyróżnienie otrzymał Zespół Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej za wyróżniającą się dekorację stołu i estetykę podania w obu kategoriach. Wręczono również rzeczowe nagrody specjalne ufundowane przez Ryszarda Czaickiego, Prezesa Małopolskiej Izby Rolniczej dla:
- KGW Stryszawa Dolna za placki z kurczaka z sosem borowikowym
- KGW Jachówka za rosół z liliputa z makaronem
w III kategorii – tradycyjnych nalewek:
- I miejsce – KGW Targoszów za nalewkę z płatków róży
- II miejsce – Stowarzyszenie „Nasza Skawica” za nalewkę z kwiatów czeremchy
- III miejsce – Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego „Skarbiec Suski” za „migdałówkę z polskich migdałów”
Przyznano również nagrodę specjalną Muzeum Miejskiego Suchej Beskidzkiej dla:
- KGW Stryszawa Dolna za „winogronówkę”
- KGW Jachówka za nalewkę z „Bożego Drzewka”
Przyznano również wyróżnienie za udział dla KGW Bieńkówka.
„Złote Warzechy”, nagrody oraz podziękowania wręczyli Wójt Gminy Stryszawa - Rafał Lasek, Prezes MIR – Ryszard Czaicki, Przewodniczący Rady Powiatu - Jan Banaś oraz Radna Sejmiku Województwa Małopolskiego – Danuta Kawa. Ryszard Czaicki podziękował organizatorom i uczestnikom konkursu za podejmowanie działań na rzecz podtrzymywania tradycji kulinarnych.
Jolanta Mocniak, biuro MIR w Wadowicach