Małopolscy producenci korzystają z doświadczeń lubuskich winiarzy
W dniach 28-29.08.2018 r., 45-osobowa grupa z Małopolski odbyła wyjazd studyjny pn: ”Dobre praktyki w uprawie winorośli i produkcji winogron”, do województwa lubuskiego, w region Zielonej Góry.
Celem wyjazdu było poznanie dobrych praktyk i technik winifikacji stosowanych w winnicach ziemi lubuskiej oraz możliwości ich zastosowania w Małopolsce, w celu poprawy konkurencyjności tutejszych gospodarstw winiarskich.
W czasie wyjazdu odbyły się następujące wizyty:
- spotkanie z pracownikiem Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku,
- zwiedzanie winnicy Cantina w Mozowie, spotkanie z właścicielami,
- wizyta w Samorządowym Centrum Winiarstwa w Zaborze, spotkanie z pracownikiem, zwiedzanie winnicy,
- wizyta w winnicy „Miłosz” w Łazie.
W wyjeździe wzięli udział właściciele winnic, członkowie LGD, osoby prowadzące gospodarstwa agroturystyczne oraz rolnicy, którzy planują założyć winnicę.
►Więcej informacji o projekcie
• • • • •
Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW na stronie www.ksow.pl
www.prow.malopolska.pl
www.mir.krakow.pl
►"Małopolscy producenci korzystają z doświadczeń lubuskich winiarzy" - D. Korepta-Kura - relacja z wyjazdu opublikowana w Informatorze MIR nr 51(58) Jesień 2018