Małopolscy producenci korzystają z doświadczeń lubuskich winiarzy


W dniach 28-29.08.2018 r., 45-osobowa grupa z Małopolski odbyła wyjazd studyjny pn: ”Dobre praktyki w uprawie winorośli i produkcji winogron”, do województwa lubuskiego, w region Zielonej Góry.

Celem wyjazdu było poznanie dobrych praktyk i technik winifikacji stosowanych w winnicach ziemi lubuskiej oraz możliwości ich zastosowania w Małopolsce, w celu poprawy konkurencyjności tutejszych gospodarstw winiarskich.

W czasie wyjazdu odbyły się następujące wizyty:

  • spotkanie z pracownikiem Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku,
  • zwiedzanie winnicy Cantina w Mozowie, spotkanie z właścicielami,
  • wizyta w Samorządowym Centrum Winiarstwa w Zaborze, spotkanie z pracownikiem, zwiedzanie winnicy,
  • wizyta w winnicy „Miłosz” w Łazie.

W wyjeździe wzięli udział właściciele winnic, członkowie LGD, osoby prowadzące gospodarstwa agroturystyczne oraz rolnicy, którzy planują założyć winnicę.

 

►Więcej informacji o projekcie

• • • • •

Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW na stronie www.ksow.pl 

www.prow.malopolska.pl
www.mir.krakow.pl


►"Małopolscy producenci korzystają z doświadczeń lubuskich winiarzy" - D. Korepta-Kura - relacja z wyjazdu opublikowana w Informatorze MIR nr 51(58) Jesień 2018

Galeria


Licznik odwiedzin: 1005812