Pobyt delegacji młodych rolników z regionu Owernia - Rodan Alpy w Małopolsce
W dniach 16-20.12.2018 przebywała w Małopolsce grupa 5 młodych rolników z Francji. Delegację z Francji reprezentowali Laura Budillon-Rabatel, Fabrice Gilardon, Betrand Palais, Nicolas Lenoir, Anaïs Mager. Młodzi rolnicy z Francji prowadzą gospodarstwa rolne nastawione głównie na hodowlę bydła mlecznego, są to duże towarowe gospodarstwa zajmujące się produkcją mleka, sera oraz sprzedażą bezpośrednią. W ramach programu przygotowanego przez biuro w Nowym Sączu oraz w Tarnowie goście z Francji mieli możliwość spotkać się nie tylko z małopolskimi rolnikami, ale również zapoznać się z działalnością Okręgowych Spółdzielni Mleczarskich.
W pierwszym dniu pobytu na Sądecczyźnie dzięki uprzejmości Prezesa OSM w Nowym Sączu Pawła Grucy, delegacja zapoznała się z działalnością spółdzielni , degustowała produkty mleczne, po czym grupa udała się do gospodarstwa ekologicznego Małgorzaty i Wojciecha Gal w Mochnaczce Wyżnej, którzy w ramach działalności MLO prowadzą sprzedaż bezpośrednią serów górskich podpuszczkowych. Kolejnym punktem programu był wyjazd do Łącka w którym uczestniczył Przewodniczący Rady Powiatowej MIR w Nowym Sączu Stanisław Śmierciak. Goście zwiedzali olbrzymie hale produkcyjne należące do Grupy Producentów Owoców i Warzyw „Owoc Łącki” oraz zapoznali się z bogatą ofertą .
W drugim dniu pobytu na limanowszczyźnie również dzięki uprzejmości Prezesa OSM w Limanowej, Józefa Urbańskiego młodzi francuscy rolnicy zapoznali się z działalnością spółdzielni. Podczas spotkania zadawali wiele pytań, interesowali się w szczególności programami wsparcia dla młodych rolników. Kolejnym punktem programu było spotkanie w Opactwie Cystersów w Szczyrzycu z Ojcem Przeorem Szymonem Mateuszem Warciakiem. Podczas pobytu Ojciec Przeor zapoznał gości z historią powstania Opactwa, bieżącą działalnością,mogli degustować produkty i obejrzeć stado krów rasy zachowawczej Polskiej Czerwonej. Kolejnym odwiedzonym gospodarstwem były stawy rybne „Przy młynie” w Żmiącej w Gminie Lakowa, gospodarstwo rodzinne Stanisława Nowaka . Obecny był członek Zarządu MIR Pan Karol Zachwieja, w dyskusji poruszono tematy dotyczące sprzedaży bezpośredniej, opłacalności produkcji w rolnictwie, stanu polskiego rolnictwa po wejściu Polski do UE.
W dniu 19 grudnia delegację młodych rolników z Francji, powitał Przewodniczący RP MIR w Bochni Pan Dariusz Włudyka wraz z delegatem RP MIR Panem Arturem Taborem. Naszą wycieczkę dzięki uprzejmości Prezesa Pana Łukasza Kaczmarczyka rozpoczęliśmy w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Bochni. Gdzie produkowane są: jogurty, śmietana, twaróg, kefir, nabiał, mleko, masło. Niestety obecnie mleczarnia skupuje mleko tylko od 118 producentów. Słusznie zauważyli nasi goście, że dzisiaj każdy szuka produktów wytwarzanych metodami tradycyjnymi bez konserwantów, charakteryzujące się naturalnym smakiem a taka mleczarnia to prawdziwa perełka dla konsumenta.
Po wizycie w mleczarni udaliśmy się do gospodarstwa rolnego Pana Adama Heroda w Lipnicy Dolnej, specjalizujące się w produkcji mleka. Panu Herodowi dzięki funduszom z UE udało się zakupić robot udojowy do gospodarstwa. Na wstępie Pan Adam scharakteryzował gminę w której mieszka, przybliżył tradycję oraz zabytki a przede wszystkim drewniany kościół Św. Leonarda, który został niedawno wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Następnie gościliśmy w gospodarstwie Pana Artura Tabora. Pan Artur prowadzi produkcję roślinną i zwierzęcą na prawie 100 ha. utrzymuje 37 szt. bydła oraz 80 szt. trzody chlewnej. Dzięki programom takich jak; „Modernizacja gospodarstw rolnych”, „Rolnictwo zrównoważone”, „Ochrona gleb i wód ’udało się zakupić niezbędny park maszynowy oraz przebudować obejście gospodarstwa. Oczywiście rolnik boryka się z różnymi problemami choćby takimi jak: trudności ze zbytem produktów rolnych, relatywnie niskie dochody ze sprzedaży, czy przeszkadzający zapach wywożonej gnojowicy czy obornika.
Na koniec udaliśmy się do kopalni soli w Bochni. Właśnie dzięki złożom soli, miasto Bochnia stało się jednym z najważniejszych ośrodków gospodarczych średniowiecznej małopolski. Kopalnia przyjmuje rocznie blisko 200 tyś. turystów a liczba ta stale rośnie. I tutaj znów niespodzianka dla naszych gości nigdy bowiem nie widzieli takiego obiektu, gdyż sól w Francji jest pozyskiwana z morza. Goście podkreślili, iż wizyta została dokładnie przygotowana pod ich profil produkcji i pomimo, iż posiadają perfekcyjnie zorganizowane gospodarstwa to robot udojowy jest dla nich absolutnym „Hitem”. Młodzi Rolnicy byli zaskoczeni determinacją naszych gospodarzy w dążeniu do osiągniecia celu czego efektem są doskonale urządzone gospodarstwa rolne.
Opracowała
Alicja Kostuś
Barbara Czapla