Rolniczki motorem innowacji - wynik małopolskiego etapu Konkursu
15 września br. Małopolska Izba Rolnicza zakończyła nabór wniosków do etapu wojewódzkiego Konkursu „Rolniczki motorem innowacji w gospodarstwach rolnych w Polsce”. Była to III edycja tego Konkursu.
Do udziału w Konkursie zgłosiły się trzy Małopolanki:
- Pani Marzena Warias – rolniczka zajmująca się uprawą warzyw, głównie pomidorów, ogórków, patisonów, truskawek, dyń i cukinii.
- Pani Janina Kochniarczyk, która wraz małżonkiem Zbigniewem, córką Katarzyną i synem Mariuszem zajmuje się chowem bydła mlecznego oraz produkcją serów takich jak: bundz zwykły, bundz z zalewy ziołowej, bundz z ziołami oraz sery dojrzewające z różnymi dodatkami. Gospodarstwo posiada Certyfikat Ekologii oraz certyfikat Produkt Lokalny z Małopolski.
- Pani Anastazja Przywara - ma zarejestrowaną działalność RHD, w ramach której sprzedaje przetwory, nalewki opracowane wg własnej receptury również z roślin dzikorosnących. Produkowane przez nią nalewki: jarzębiak izdebnicki i jarzębinka znajdują się na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Na posiedzeniu Zarządu MIR, w dniu 6 października 2021 r., jury konkursowe w składzie: Ryszard Czaicki – przewodniczący, oraz Krystyna Janecka, Marek Boligłowa, Karol Zachwieja, Dariusz Włudyka, Henryk Dankowiakowski, Barbara Gabryś, dokonało oceny zgłoszeń konkursowych (zgodnie z kryteriami oceny zapisanymi w regulaminie Konkursu) i przyznała następujące miejsca:
I miejsce: dla Pani Janina Kochniarczyk
II miejsce dla Pani Anastazji Przywara
III miejsce dla Pani Marzeny Warias
Nagrodzone malopolskie rolniczki z przewodniczącym jury konkursowego, odprawej: Marzena Warias, Anastazja Przywara i Janina Kochniarczyk.
Dorota Korepta-Kura, biuro MIR w Krakowie