Rozwój nowoczesnych technologii produkcji dla poprawy plonu i jakości owoców jagodowych - seminarium online


Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w seminarium online pt. „Rozwój nowoczesnych technologii produkcji dla poprawy plonu i jakości owoców jagodowych (projekt QualityBerry)”, które odbędzie się 1 grudnia 2022 r. od. godz. 10:00.

Zgłoszenia przyjmuje do dnia 26 listopada 2022 r. mgr Ewelina Kolis-Mikina z Zakładu Upowszechniania i Promocji: e-mail: ewelina.kolis@inhort.pl, tel. 46 834 54 51

  • Po zarejestrowaniu, uczestnik otrzyma drogą elektroniczną link pozwalający na dołączenie do grupy.
  • Uczestnik seminarium będzie mógł włączyć się w dyskusję na czacie.
  • Czas trwania seminarium – ok. 2 h 55 min.
  • Udział w seminarium jest bezpłatny.

 

PROGRAM

10:00 – 10:05 Powitanie uczestników seminarium – dr hab. Agnieszka Masny, prof. IO
10:05 – 10:25 „Zdrowotność i plonowanie wybranych odmian porzeczki czarnej uprawianych w trzech systemach produkcji” – dr Agata Broniarek-Niemiec
10:25 – 10:45 „Występowanie chorób grzybowych oraz plonowanie maliny i truskawki w różnych systemach ochrony” – dr Sylwester Masny
10:45 – 11:05 „Uprawa porzeczki czarnej w różnych systemach dla poprawy potencjału produkcyjnego i jakości owoców” – dr hab. Stanisław Pluta, prof. IO, dr Łukasz Seliga
11:05 – 11:15 „Rozwój i optymalizacja innowacyjnych technik uprawy w celu wydłużenia sezonu i poprawy jakości truskawek” − dr hab. Agnieszka Masny, prof. IO, mgr Jarosław Kołodziejski
11:15 – 11:35 „Doskonalenie technologii produkcji w celu wydłużenia okresu zbiorów i zaopatrzenia rynku w świeże maliny” − dr hab. Agnieszka Masny, prof. IO, mgr Jarosław Kołodziejski
11:35 – 11:55 „Wykorzystanie czujników wilgotności gleby do optymalizacji nawadniania roślin jagodowych w nowoczesnych systemach uprawy” − dr Krzysztof Klamkowski, prof. dr hab. Waldemar Treder
11:55 – 12:15 „Nowoczesne technologie w przechowywaniu owoców jagodowych” − dr Anna Skorupińska, dr Krzysztof Rutkowski
12:15 – 12:35 „Zastosowanie innowacyjnych metod przetwarzania w produkcji przetworów z owoców jagodowych”− dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc, prof. IO, mgr Jan Piecko
12:35 – 12:55 Dyskusja

►Program (pdf) do pobrania.


 

punktator

Przydatne linki


URZĘDY I INSTYTUCJE:

INSPEKCJE:

DORADZTWO:

WIADOMOŚCI ROLNICZE:

ROLNICTWO EKOLOGICZNE i TRADYCYJNE:

WSPARCIE DLA ROLNICTWA I OBSZARÓW WIEJSKICH:

---------------------------------------------------------------------


Licznik odwiedzin: 2481915