Samorząd rolniczy popiera ograniczenie stosowania środków chemicznych w produkcji żywności


19 kwietnia 2021 r. Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych wystąpił do ministra rolnictwa postulując aby w realizacji wytycznych Europejskiego Zielonego Ładu uwzględnić działania mające na celu ograniczenie stosowania środków chemicznych w produkcji żywności, które doprowadzą do zmniejszenia zanieczyszczeń powstających w procesie przetwórstwa produktów rolno-spożywczych.

Polityka Unii Europejskiej wskazuje rolnictwo jako winnego zanieczyszczeniu środowiska i niszczenia Ziemi. Nakłada się na rolników wiele zobowiązań, takich jak ograniczenie zużycia środków ochrony roślin, nawożenia, zmniejszenie produkcji zwierzęcej. Rolnicy produkują żywność zgodnie z przepisami i nałożonymi normami, których jest wiele w ramach zasady wzajemnej zgodności, istotnej dla zapewnienia zrównoważonego charakteru rolnictwa europejskiego. W ten sposób produkcja rolna zapewnia wysokie standardy Unii Europejskiej dotyczące zdrowia publicznego, zdrowia roślin oraz zdrowia i dobrostanu zwierząt.

Znaczna część żywności, trafia do konsumentów w formie przetworzonej i na tym etapie podlega przeróbce polegającej na dodawaniu wielu substancji chemicznych takich jak konserwanty, substancje „poprawiające” smak i zapach, zwiększające masę produktu końcowego.

Europejski Zielony Ład powinien prezentować podejście całościowe, dlatego zdaniem KRIR należy położyć duży nacisk na ograniczenie chemizacji w procesie przetwarzania i produkcji żywności.

Źródło: KRIR


 

punktator

Przydatne linki


URZĘDY I INSTYTUCJE:

INSPEKCJE:

DORADZTWO:

WIADOMOŚCI ROLNICZE:

ROLNICTWO EKOLOGICZNE i TRADYCYJNE:

WSPARCIE DLA ROLNICTWA I OBSZARÓW WIEJSKICH:

---------------------------------------------------------------------


Licznik odwiedzin: 2443082