Wołowiny smak lubimy - promowanie spożycia wołowiny podczas wyborów Chłopa Roku 2019


W niedzielę, 28 kwietnia br. w Charsznicy, podczas Wyborów Chłopa Roku 2019, Małopolska Izba Rolnicza realizowała Zadanie: „Wołowiny smak lubimy” finansowane ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

Wg danych z grudnia 2018 r. spożycie wołowiny w Polsce kształtuje się na poziomie 2,2 kg na osobę i rok do roku rośnie o około 10-15%. A powodów, aby urozmaicić naszą dietę w wołowinę jest dużo:

  • mięso wołowe jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka cechującego się dużą przyswajalnością wynoszącą około 90%; 
  • mięso wołowe zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których organizm ludzki nie jest w stanie wyprodukować i muszą być one dostarczane wraz z dietą w celu zapewnienia odpowiedniego stanu zdrowia;
  • wołowina cechuje się najwyższą zawartością witaminy B12, w porównaniu z wieprzowiną i drobiem czy baraniną, zawiera jej dwukrotnie więcej niż wieprzowina i ponad trzykrotnie więcej niż drób;
  • mięso wołowe zawiera znaczne ilości witaminy E, która ze względu na rolę pełnioną w organizmie zaliczana jest obok witaminy A i C do witamin antyoksydacyjnych;
  • wołowina jest bogatym źródłem: żelaza, cynku, selenu i miedzi;
  • w mięsie wołowym znajduje się hemowa forma żelaza, która wyróżnia się większą przyswajalnością (15-25%);
  • mięso wołowe charakteryzuje się prawie dwukrotnie większą zawartością cynku niż mięso wieprzowe i sześciokrotnie większą niż drób;
  • mięso wołowe stanowi główne źródło selenu w diecie.

Podczas realizowania przez MIR zadania chętnych do degustacji nie brakowało! Potrawy, przygotowane przez Firmę Moment Media: bitki wołowe, stek wołowy z grilla, szaszłyki wołowe czy boeuf stroganow, przez kilka godzin cieszyły podniebienia odwiedzających nasze stoisko. 
Uczestnicy Pikniku mogli również zaopatrzyć się w ciekawe materiały informacyjne - broszury i ulotki zawierające, oprócz ważnych informacji o wartościach odżywczych i zdrowotnych wołowiny, przepisy na spożywane potrawy, oraz bezpłatną prasę rolniczą. Dorośli, którzy wnikliwie zapoznali się z oferowaną wiedzą mieli większe szanse na wygraną w konkursie wiedzy pt. "Wołowiny smak lubimy". W ostatecznym losowaniu 10 osób, które prawidłowo odpowiedziały na pytania konkursowe, otrzymało  nagrody: grill węglowy oraz książkę z przepisami „Wielkie grillowanie. Pyszne jedzenie na świeżym powietrzu”.
Podczas Pikniku odbył się też tematyczny konkurs plastyczny dla najmłodszych „Mam wesołą minkę bo jem wołowinkę”. Spośród dzieci biorących udział w konkursie dwudziestu laureatów, otrzymało nagrody: maskotkę Ty Beanie Boos - krowa, grę planszową – „Super Farmer De Lux” oraz książeczkę „Brzechwa dzieciom”. Nagrody uroczyście, na głównej scenie wręczali pani Krystyna Janecka – Przewodnicząca Rady Powiatowej MIR w powiecie krakowskim i wiceprezes Zarządu MIR oraz pan Marek Boligłowa - Przewodniczący Rady Powiatowej MIR w powiecie miechowskim i członek Zarządu MIR.

Dorota Korepta-Kura, biuro MIR w Krakowie


 

Galeria


Licznik odwiedzin: 925947