Wyjazd młodych rolników do Francji w dniach 22-26.11.2022r.


Grupa młodych rolników z Małopolski po przylocie do Lyonu późnym wieczorem miała okazję zwiedzić miasto. Drugiego dnia rano rolnicy udali się do gospodarstwa mlecznego w gmnie Villarsde Lance. Gospodarstwo posiada około 70 krów mlecznych i 70 h pastwisk. Specjalizuje się w produkcji sera Bleu de Vercors. 90% mleka przeznaczane jest na produkcję tego sera, który sprzedawany jest w ramach RHD w sklepiku przy małej własnej przetwórni. Pozostałe 10% mleka oddawane jest do spółdzielni mleczarskiej. Głównymi odbiorcami sera są zamożni mieszkańcy Grenoble i turyści. Następnie grupa udała się na targi dla Młodych Rolników, w których brały udział banki finansujące rolnictwo, ośrodki doradcze w zakresie agrotechniki oraz producenci maszyn rolniczych. Targi miały na celu zachęcenie młodych ludzi do podjęcia zawodu rolnika. We Francji, w przeciwieństwie do Polski, 70% nowych rolników to osoby nie związane z rolnictwem,  nie posiadające rodzinnych rolniczych tradycji. Potem młodzi rolnicy zwiedzili muzeum orzecha włoskiego w miejscowości Voiron, która jest zagłębiem uprawy orzecha włoskiego. Dawniej na tych terenach uprawiano winorośl. Jednakże susza wyniszczyła wszystkie krzewy. Wówczas lokalni rolnicy postanowili zupełnie zmienić profil produkcji. Postawili na orzecha włoskiego.
Wieczorem odbyło się spotkanie z przedstawicielami Związku Młodych Rolników, podczas którego młodzi rolnicy z Małopolski i z Francji mogli podzielić się swoimi spostrzeżeniami na temat rolnictwa. Trzeciego dnia grupa odwiedziła typowe górskie gospodarstwo w Aravis. Gospodarstwo prowadzi produkcję mleka, które w całości oddawane jest do spółdzielni mleczarskiej. Ponadto zajmuje się hodowlą 15 tys. kur niosek na wolnym wybiegu, które znoszą około 13 tys. jaj dziennie. Grupę zachwycił niezwykle nowoczesny kurnik oraz czas pracy jaki rolnik poświęca na obsługę kurnika ( tylko 3 h dziennie).
Następnie młodzi rolnicy pojechali do gospodarstw mlecznego w regionie Górnej Sabaudii. Gospodarstwo hoduje ok. 40 krów na uwięzi. 70% wyprodukowanego mleka przekazuje do spółdzielni mleczarskiej, a 30% przeznacza na produkcję sera Tomme de Savoie.
Czwartego dnia grupa odwiedziła gospodarstwo mleczne w Sabaudii, które posiada własna biogazownię. Całe wyprodukowane mleko trafia do spółdzielni mleczarskiej. Biogazownia powstała w 2018 roku i prowadzi ją właściciel tego gospodarstwa oraz właściciel gospodarstwa prowadzącego hodowlę bydła. Gnojowica i obornik są substratem do biogazowni. Mieszkańcy okolicznych miejscowości dostarczają tam także odpady organiczne.
Potem rolnicy udali się do lokalnej restauracji w Ravoire, do której produkty dostarczają lokalni młodzi rolnicy. Restauracja jest chętnie odwiedzana przez Francuzów. Nie ma możliwości w niej zjeść nie mając rezerwacji. Ostatnim punktem programu była wizyta w gospodarstwie w okolicy Lyonu, które prowadzi hodowlę bydła, cieląt i kóz. Prowadzi sprzedaż mięsa wołowego w ramach RHD.

Patryk Natkaniec
Przewodniczący RP MIR w Miechowie

Galeria


punktator

Przydatne linki


URZĘDY I INSTYTUCJE:

INSPEKCJE:

DORADZTWO:

WIADOMOŚCI ROLNICZE:

ROLNICTWO EKOLOGICZNE i TRADYCYJNE:

WSPARCIE DLA ROLNICTWA I OBSZARÓW WIEJSKICH:

---------------------------------------------------------------------


Licznik odwiedzin: 2476787