Wystawa zwierząt hodowlanych w Ludźmierzu


Po przerwie, spowodowanej m.in. pandemią, do Ludźmierza wróciły dwie ważne wystawy zwierząt. W weekend 17-18 września odbyła się XIV Krajowa Wystawa Czerwonego Bydła Polskiego i IX Podhalańska Wystawa Zwierząt Hodowlanych. Organizatorami byli: Krajowy Związek Hodowców Czerwonego Bydła Polskiego, Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Tegoroczna wystawa zgromadziła hodowców zwierząt, wystawców sprzętu rolniczego, instytucji związanych z rolnictwem oraz producentów wyrobów mleczarskich. 

Pierwszy dzień to wytężona praca dla hodowców związana z wyceną zwierząt i wyborem czempionów i superczempionów wystawy. Na ringu swoje najlepsze sztuki prezentowali hodowcy bydła mlecznego, koni oraz owiec.

Drugi dzień rozpoczął się uroczystą mszą świętą w Bazylice w Ludźmierzu. Po mszy rozpoczęła się oficjalna część, która zgromadziła zaproszonych gości, hodowców, rolników. Małopolską Izbę Rolniczą reprezentował członek Zarządu Karol Zachwieja. Na scenie odbyło się uroczyste otwarcie i wręczenie nagród dla właścicieli najlepszych okazów zwierząt. Wyróżnionym hodowcom poszczególnych gatunków zostały wręczone puchary oraz nagrody za czempiony oraz superczempiony wystawy. Małopolska Izba Rolnicza ufundowała Puchar dla Pana Mirosława Krausa - najlepszego hodowcy krów rasy Polska Czerwona, który wręczył członek Zarządu Karol Zachwieja.

Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Ludźmierzu to wielkie święto rolników, plonów i zwierząt. Pomimo deszczowej pogody, dużym zainteresowaniem cieszyły się także wystawiane traktory, maszyny i urządzenia rolnicze oraz stoiska wystawców między innymi Małopolskiej Izby Rolniczej, ARiMR, MODR, Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita, Małopolskiego Centrum Biotechniki.

Również Małopolska Izba Rolnicza zorganizowała stoisko, na którym rolnicy zaprezentowali swoje wyroby. Produkcja serów góralskich jest tradycją kultywowaną w rodzinie Bobaków z Zębu od wielu pokoleń, dlatego tak wielu klientów docenia oryginalny smak serów białych, wędzonych, bryndzy, bundza czy korbacza. Sery podpuszczkowe z różnymi dodatkami, prawdziwe mleko krowie w butelkach serwowała Pani Małgorzata Król z Męciny, natomiast miody z własnej pasieki Państwo Władysława i Jan Borzęccy z Przysietnicy. KGW z Czorsztyna przygotowało degustację regionalnych potraw, takich jak gulasz czorsztyński, ciasta drożdżowe oraz chleb ze smalcem. Na stoisku można było zaopatrzyć się w bezpłatną prasę rolniczą, ulotki, informatory oraz poradniki rolnicze.

Lucyna Chęcińska, biuro MIR w Nowym Sączu


 

Galeria


punktator

Przydatne linki


URZĘDY I INSTYTUCJE:

INSPEKCJE:

DORADZTWO:

WIADOMOŚCI ROLNICZE:

ROLNICTWO EKOLOGICZNE i TRADYCYJNE:

WSPARCIE DLA ROLNICTWA I OBSZARÓW WIEJSKICH:

---------------------------------------------------------------------


Licznik odwiedzin: 1930769