Konsultacje w sprawie wędzonek
22 lipca 2014 r. został skierowany do konsultacji społecznych, oraz umieszczony na stronie Biuletynu Informacji Publicznej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Rządowego Centrum Legislacji, projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA). Ministerstwo zachęca do zapoznania się z przedmiotowym projektem i zgłoszenie ewentualnych uwag w terminie do dnia 7 sierpnia 2014 r.
Projektowane rozporządzenie ma na celu umożliwienie korzystania z odstępstwa, w zakresie najwyższych dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA) dla produktów mięsnych wędzonych tradycyjnie umieszczanych na rynku krajowym, przewidzianego w obecnie procedowanym w instytucjach Unii Europejskiej rozporządzeniu Komisji SANCO/11252/2014.
Źródło: www.minrol.gov.pl