ARR: Realizacja programu OWOCE W SZKOLE


W programie OWOCE W SZKOLE w II semestrze roku szkolnego 2012/2013, będzie uczestniczyło ponad 10 tys. szkół podstawowych, tj. o ponad 400 szkół więcej niż w I semestrze bieżącego roku szkolnego.

Po zimowych feriach dzieci wróciły do swoich szkół i do programu ARR „Owoce w szkole”. Dostawy owoców i warzyw będą organizowane przez 106 zatwierdzonych dostawców, a 7 zatwierdzonych szkół samodzielnie będzie pozyskiwało i udostępniało owoce i warzywa dzieciom ze swoich szkół. W II semestrze roku szkolnego 2012/2013 owoce i warzywa będzie spożywało ponad 950 tys. dzieci klas I-III, co stanowi 86 % liczby dzieci z grupy docelowej obejmującej 1 105 386 (tj. o ok. 4 % więcej niż w I semestrze).

W Małopolsce dostawy owoców i warzyw będą organizowane przez 12 zatwierdzonych dostawców, którzy będą dostarczać porcje owocowo - warzywne do 1 180 szkół. W II semestrze roku szkolnego 2012/2013 w województwie małopolskim owoce i warzywa będzie spożywało 85 620 dzieci klas I-III (tj. o 600 dzieci więcej niż w I semestrze).
Przez okres 10 wybranych tygodni semestru każde dziecko uczestniczące w programie otrzyma po 23 porcje owoców i warzyw, tj. przez 3 tygodnie - po 3 porcje owocowo-warzywne w tygodniu oraz przez 7 tygodni - po 2 porcje owocowo-warzywne w tygodniu.

  W ramach programu „Owoce w szkole” udostępniane są:

• świeże owoce: jabłka, gruszki, truskawki,
• świeże warzywa: marchew, rzodkiewki, papryka słodka,
• soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.

Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.

W ramach programu „Owoce w szkole” dzieci nie tylko otrzymują bezpłatnie porcje owoców i warzyw, ale również uczestniczą w działaniach edukacyjnych informujących o zdrowych nawykach żywieniowych oraz zaletach spożywania owoców i warzyw.

Dotychczasowa ocena realizacji programu „Owoce w szkole” potwierdziła, że program przyczynił się do istotnego wzrostu spożycia owoców i warzyw przez dzieci oraz zwiększenia wiedzy dzieci na temat zasad zdrowego odżywiania. Program wpłynął pozytywnie na zmianę nastawienia dzieci do jedzenia owoców i warzyw oraz spowodował korzystną zmianę zachowań rodziców dzieci uczestniczących w programie odnoszących się do żywienia dzieci.

OT ARR w Krakowie

punktator

Przydatne linki


URZĘDY I INSTYTUCJE:

INSPEKCJE:

DORADZTWO:

WIADOMOŚCI ROLNICZE:

ROLNICTWO EKOLOGICZNE i TRADYCYJNE:

WSPARCIE DLA ROLNICTWA I OBSZARÓW WIEJSKICH:

---------------------------------------------------------------------


Licznik odwiedzin: 2515409