Działania samorządu rolniczego na rzecz ułatwień w sprzedaży bezpośredniej
Po szerokich dyskusjach, zarówno w sejmowej komisji rolnictwa jak i powołanej specjalnej podkomisji kierowanej przez posłankę Dorotę Niedzielę (linki do transmisji: marzec 2013, grudzień 2013, marzec 2014, kwiecień 2014), kończą się prace w ministerstwie rolnictwa, dotyczące rozszerzenia listy produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.
10 czerwca br. samorząd rolniczy przesłał do MRiRW uwagi do resortowych propozycji nowelizacji rozporządzenia w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.
Uwagi KRIR do projektu rozporządzenia MRiRW
Mając na względzie oczekiwania konsumentów, którzy chętnie zaopatrywaliby się w świeże mięso bezpośrednio u rolników, jak również zwiększenie dochodów rolników, KRIR wystąpiła do Ministra Rolnictwa z wnioskiem o uzyskanie zgody Komisji Europejskiej na możliwość sprzedaży przez rolników mięsa uzyskiwanego ze zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach i poddanych ubojowi w rzeźni.
Obecnie oczekujemy na obiecywany przez resort zdrowia (w takcie prac sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi), projekt nowelizacji rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie dostaw bezpośrednich srodków spożywczych.
Źródło: www.krir.pl