Parlament zgadza się na reformę kontroli jakości wieprzowiny
Propozycja, aby pozwolić urzędowemu weterynarzowi w rzeźni na podjęcie decyzji o zdatna do spożycia wieprzowiny, po prostej kontroli wizualnej, bez systematycznej kontroli dotykowej oraz nacięć, została przyjęta po odrzuceniu przez posłów veta zgłoszonego przez parlamentarną komisję ds. bezpieczeństwa żywności. Zgodnie z przyjętą propozycją, weterynarz stosowałby inne środki kontroli mięsa, takie jak kontrola dotykowa czy nacięcia, w przypadku, gdy informacje o pochodzeniu mięsa, poprzednie inspekcje lub wygląd mięsa budziłyby jego zastrzeżenia, dotyczące zagrożeń sanitarnych zdrowia lub dobrostanu zwierzęcia.
Posłowie z komisji ds. bezpieczeństwa żywności, których rekomendację Parlament odrzucił 368 głosami, do 268, przy 13 wstrzymujących się, podkreślili, po raz kolejny rolę, jaką odgrywają weterynarze urzędowi.