Promocja potraw z jagnięciny i baraniny podczas Pikniku Mięsa Owczego w Zakopanem


15 sierpnia br. Małopolska Izba Rolnicza zorganizowała Piknik Mięsa Owczego, który miał miejsce w Zakopanem na górnej Równi Krupowej podczas IX Europejskich Targów Produktów Regionalnych. 

Na stoisku Małopolskiej Izby Rolniczej można było degustować potrawy z jagnięciny i baraniny przygotowane przez Firmę Gastronomiczną Bożeny Wędziarz z Nowego Targu. Odwiedzający nasze stoisko goście kosztowali potrawy takie jak: gulasz z baraniny, pieczeń barania w sosie z ziołami, tiftele w sosie leśnym, żeberka jagnięce. Mieszkańcy miasta i turyści mieli okazję spróbować tradycyjnych produktów z mięsa owczego.  
W wydarzeniu uczestniczył m.in. Prezes Zarządu MIR Ryszard Czaicki. Nasze stoisko odwiedzili liczni goście, wśród których znaleźli się: Helena Buńda - Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury, Andrzej Sawicki - Prezes Polskiego Związku Owczarskiego, Ryszard Mróz - Małopolski Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Krakowie, Władysław Klimowski, Jan Janczy - Dyrektor Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu. Dla dzieci zorganizowaliśmy konkurs plastyczny „Gdzie jest owieczka”, podczas którego dzieci wykonywały prace konkursowe. Nagrody rzeczowe i pamiątkowe dyplomy otrzymało 20 laureatów wylosowanych na scenie głównej, nagrody wręczali Prezes MIR Ryszard Czaicki oraz Jan Janczy Dyrektor RZHOiK w Nowym Targu.

Piknik Mięsa Owczego sfinansowano ze środków finansowych Funduszu Promocji Mięsa Owczego, Małopolskiej Izby Rolniczej, Krajowej Rady Izb Rolniczych i Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu. 

Lucyna Chęcińska, biuro MIR w Nowym Sączu


 

Galeria


Licznik odwiedzin: 779189