Smacznie, zdrowo i pożywnie, czyli degustowanie produktów mlecznych w Szczyrzycu
W niedzielę 2 czerwca br. na Błoniach w Szczyrzycu, podczas XIII Krajowej Wystawy Czerwonego Bydła Polskiego, Małopolska Izba Rolnicza promowała spożycia mleka i przetworów mlecznych, w ramach realizacji zadania pn. „Produkty mleczne w żywieniu człowieka - ich wyjątkowa wartość”.
Mleko i przetwory mleczne są niezastąpionym składnikiem w żywieniu ludzi, w szczególności dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących oraz ludzi starszych, należą do grupy produktów niezbędnych w prawidłowym odżywianiu.
Są to produkty o wysokiej wartości odżywczej ponieważ:
- stanowią bogate źródło wielu składników odżywczych,
- zawierają pełnowartościowe białko,
- stanowią najbogatsze ze wszystkich produktów spożywczych źródło wapnia,
- dostarczają znacznych ilości witamin z grupy B (witamina B2) oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A i D.
Zgodnie z obowiązującą Piramidą Zdrowego Żywienia, opracowaną przez Instytut Żywności i Żywienia, mleko i przetwory mleczne powinny być spożywane w ilości trzech - czterech porcji dziennie.
Mleko (krowie, owcze, kozie) i jego przetwory mają wiele zastosowań kulinarnych. Wykorzystuje się je do przygotowywania przekąsek, przystawek, zup, dań mięsnych, rybnych, warzywnych, mącznych oraz sałatek i surówek, a także deserów. Fermentowane napoje mleczne zawierają żywe kultury bakterii Lactobacillus, dzięki czemu mają właściwości probiotyczne.
Podczas imprezy na stoisku degustacyjnym częstowaliśmy produktami przygotowanymi przez F.P.H.U. "Elegant Bankiet" z Marszowic z mleka i przetworów pochodzących z pobliskiej spółdzielni mleczarskiej, skupującej mleko od lokalnych rolników. Hostessy zachęcały do degustacji i częstowały mlecznymi potrawami, którym trudno było się oprzeć. Były pierogi z serem, naleśniki z serem, tosty z pastami serowymi, sery żółte i topione, maślanka, kefir, orzeźwiające koktajle z truskawkami i jagodami oraz wyśmienity sernik.
Przygotowaliśmy również stoisko promocyjne, na którym dostępne były broszury i ulotki informacyjne nt. mleka, jego przetworów oraz z przepisami kulinarnymi. Stoisko licznie odwiedzali rolnicy, rodziny z dziećmi, delegaci izby rolniczej. Prezes MIR Ryszard Czaicki gościł Posła na Sejm RP Jana Dudę z małżonką oraz Wójta Gminy Jodłownik Pawła Stawarza.
Imprezie towarzyszyły konkursy z nagrodami zorganizowane dla dzieci i dorosłych. Dla dzieci konkurs plastyczny pt. ”Te co muczą, przeżuwają i zdrowe mleko dają”, dla dorosłych konkurs wiedzy pt. „Mleka smak lubimy”. Na scenie głównej, podczas losowania wyłonionych zostało łącznie 30 laureatów konkursów: dwadzieścioro dzieci i dziesięć osób dorosłych - wszyscy otrzymali nagrody rzeczowe oraz pamiątkowe dyplomy, które wręczyli Dyrektor MIR Henryk Dankowiakowski oraz Przewodniczący RP MIR w Limanowej Leszek Leśnik.
Dodatkowo podczas imprezy zespół muzyczny „Adventure” z Tarnowa umilał czas swoją muzyką.
Zadanie „Produkty mleczne w żywieniu człowieka – ich wyjątkowa wartość” zostało sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka.
Alicja Kostuś, biuro MIR w Nowym Sączu