W 2020 skup mleka będzie większy o blisko 10 proc. niż obecnie
Po zniesieniu kwotowania produkcja i skup mleka będą rosły. W 2020 skup mleka będzie większy o 9,5 proc. niż w 2014r. I wyniesie około 11,2 mln ton - wynika z analizy dr Piotra Szajnera z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wykonanej na zlecenie Biura Analiz Sejmowych Sejmu RP.
Komisja Europejska prognozuje, że w 2023 roku, skup mleka w Polsce będzie większy o 11 proc. niż w 2012 roku. Równocześnie spadnie zużycie paszy oraz samozaopatrzenie w rolnictwie, gdyż zmniejszy się liczba gospodarstw utrzymujących krowy. Zdaniem autora ekspertyzy, wzrost skupu będzie korzystny dla przemysłu mleczarskiego, ponieważ poprawi się wykorzystanie zdolności produkcyjnych i efektywność gospodarowania.
W Polsce od wielu lat występuje spadek pogłowia krów, który jest rekompensowany rosnącą mlecznością. Zdaniem dr Szajnera, tendencje te utrzymają się w przyszłości, gdyż z produkcji mleka będą rezygnowały najmniejsze i najmniej efektowne gospodarstwa. Natomiast gospodarstwa tzw. towarowe w warunkach wolnego rynku będą zwiększały produkcje przez jej intensyfikację tj. przede wszystkim wzrost mleczności.
Autor ekspertyzy uważa, że możliwości wzrostu pogłowia w gospodarstwach towarowych są niewielkie, gdyż są one uwarunkowane inwestycjami w budynki inwentarskie, stado podstawowe i powierzchnię paszową. Duże nakłady inwestycyjne ograniczają możliwości rozpoczęcia lub powrotu do produkcji przez gospodarstwa, które obecnie nie sprzedają mleka dla przemysłu. W tych warunkach, czytamy w ekspertyzie, wzrost produkcji może być determinowany głównie poprawą materiału genetycznego i wzrostem mleczności krów.
Średnia wydajność mleczna w naszym kraju wynosi 4 933 kg, a w oborach pod kontrolą użytkowości mlecznej 7 440 kg. Zdaniem Piotra Szajnera, rezerwy wzrostu mleczności są duże, tym bardziej, że przeciętna wydajność mleczna w UE-28 wynosi 6440 kg. W krajach UE-15 intensywność produkcji jest jeszcze większa, gdyż wydajność mleczna wynosi 6 980 kg.
Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 05-12-2014