Biesiada przy szklance mleka - Ludźmierz, 9 lipca 2023 r.
W niedzielę 9 lipca br., podczas X Podhalańskiej Wystawy Zwierząt Hodowlanych w Ludźmierzu, Małopolska Izba Rolnicza zorganizowała piknik mleczny w ramach zadania „Biesiada przy szklance mleka”, sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka.
Mleko i przetwory mleczne to produkty o wysokiej wartości odżywczej. Białka znajdujące się w mleku są pełnowartościowe i łatwo przyswajalne. Zawartość białka w mleku to około 3%, w serach twarogowych to 10 – 21%, a w podpuszczkowych nawet do 30%. W mleku występuje bardzo wysoka zawartość dobrze przyswajalnego wapnia – ok 120 mg/100 g mleka – oraz fosforu, potasu, magnezu i cynku. Jako produkt pochodzenia zwierzęcego mleko jest też dobrym źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B2 – ryboflawiny. Sery i jego przetwory zawierają mniej witamin, ponieważ ich część zostaje zużyta przez mikroflorę znacznie bogatszą niż w mleku. Ze względu na zawartość tłuszczu w mleku – od 0,5 % do 3,5% – i jego przetworach – w serach twarogowych do 10%, a w serach podpuszczkowych 20% – 30% – stanowią one też dobre źródło witamin A i D. Tłuszcz z mleka jest łatwoprzyswajalny (źródło: www.swiatdietetyki.pl).
Zgodnie z zaleceniami przestawionymi w Piramidzie Zdrowego Żywienia należy codziennie spożywać co najmniej 2 porcje produktów mlecznych – jako jedną porcję przyjmuje się jedną szklankę mleka, kefiru, jogurtu, 2 plastry sera żółtego lub gruby plaster twarogu. Mleko jest niskokaloryczne ze względu na wysoką zawartość wody i niską zawartość tłuszczu. Chude sery twarogowe, jogurty, serki ziarniste, skyr, kefir i maślanka również charakteryzują się niską kalorycznością, natomiast sery żółte, pleśniowe, śmietana i śmietanka, mleko zagęszczone, mleko w proszku, kremy deserowe, jogurty słodzone i budynie są znacznie bardziej kaloryczne (źródło: www.swiatdietetyki.pl).
W ramach pikniku degustację potraw z mleka przygotowała MLEKOVITA (oddział w Zakopanem), skupująca mleko od lokalnych rolników. Hostessy zachęcały do degustacji i częstowały mlecznymi produktami, takimi jak: maślanka, kefir, bryndza, bundz krowi, ser mozzarella, ser - rolada wędzona, przysmak góralski, ser wędzony - gołka oraz sernik z twarogu półtłustego.
Małopolska Izba Rolnicza przygotowała również stoisko promocyjne, na którym dostępne były broszury i ulotki informacyjne na temat mleka, jego przetworów oraz z przepisami kulinarnymi. Stoisko licznie odwiedzali uczestnicy wydarzenia: rodziny z dziećmi, delegaci MIR i rolnicy przybyli na Wystawę, a także sami wystawcy - hodowcy zwierząt. Na izbowym stoisku gościliśmy rownież posłankę Annę Paluch, Wicestarostę Powiatu Nowotarskiego Bogusława Waksmundzkiego, oraz kierowników instytucji okołorolniczych działających na terenie powiatu nowotarskiego: Agnieszkę Futro (OT KRUS), Małgorzatę Gurgul (PZDR) i Macieja Tylkę (ARiMR).
W ramach pikniku odbył się konkurs wiedzy dla dorosłych „Powinniśmy mleko pić, aby zdrowo żyć” oraz konkurs plastyczny dla dzieci „Koleżanko i kolego, pij na zdrowie mleko”. Losowanie nagród przeprowadzono na głównej scenie - w sumie uhonorowano 20 osób (piętnaścioro dzieci i pięć osób dorosłych). Nagrody wręczyli Dyrektor MIR Henryk Dankowiakowski oraz Członek Zarządu MIR i przewodniczący Rady Powiatowej MIR w Nowym Targu Karol Zachwieja.
Dodatkowo, Kapela Góralska „Paradnice” z Harklowej umilała czas skoczną muzyką.
Wydarzenie było okazją do uroczystego wręczenia odznaczeń - srebrnej odznaki Zasłużony dla Samorządu Rolniczego - dwójce wieloletnich delegatów Małopolskiej Izby Rolniczej:
- Pani Janinie Pawlikowskiej (pow. tatrzański, gmina Biały Dunajec),
- i Panu Eugeniuszowi Królikowskiemu (pow. gorlicki, gmina Lipinki).
Odznaczenia wręczali: Prezes Zarządu MIR Ryszard Czaicki, Wicestarosta Powiatu Nowotarskiego Bogusław Waksmundzki oraz posłowie: Pani Anna Paluch i Pan Jan Duda.
J. Kałmuk, biuro MIR w Krakowie, J. Jop, biuro MIR w Nowym Sączu.