Coraz mniej wieprzowiny


Produkcja wieprzowiny znalazła się na poziomie najniższym od prawie pół wieku.

Najnowsze dane GUS pokazują, że w kraju mamy 13 mln sztuk trzody, a do samowystarczalności potrzebujemy ok. 20 mln. W 2008 r. Polska z eksportera netto wieprzowiny przekształciła się w jej importera. Importujemy z Niemiec, Belgii i Danii ok. 500 tys. ton wieprzowiny rocznie.
Spadek pogłowia jest wynikiem zamykania małych hodowli, a profesjonalni producenci nie nadążają z zapełnieniem tej luki. Przepisy dotyczące zakładania dużych ferm są bardzo restrykcyjne, dla przedsiębiorców to droga przez mękę.  W ostatniej dekadzie nie było poważnych, dużych inwestycji w budowanie nowoczesnych ferm w Polsce, co wynika z obostrzeń prawa i nastawienia lokalnych władz.

Duzi przedsiębiorcy są bardziej efektywni i lepiej zabezpieczeni przed zmianami cenowymi. Ceny zboża i pasz podwoiły się w ciągu roku, co oznacza, że wielu drobnych rolników nie jest w stanie teraz wytrzymać wzrostu kosztów i likwiduje produkcję. – O rozpoczętym spadku pogłowia trzody w gospodarstwach indywidualnych w drugiej połowie ubiegłego roku zadecydował nieopłacalny już wówczas chów. Ceny zbóż po zbiorach z miesiąca na miesiąc dynamicznie rosły, a ceny trzody malały.

W wyniku spadku krajowej produkci wieprzowiny nie będzie wystarczającej podaży mięsa dla wszystkich zakładów. Jednocześnie rośnie popyt wywołany światowym wzrostem konsumpcji i liczby ludności, należy więc oczekiwać, że wzrosną ceny mięsa.

źródło: Rzeczpospolita, M.Kozmana,06.06.2011.

punktator

Przydatne linki


URZĘDY I INSTYTUCJE:

INSPEKCJE:

DORADZTWO:

WIADOMOŚCI ROLNICZE:

ROLNICTWO EKOLOGICZNE i TRADYCYJNE:

WSPARCIE DLA ROLNICTWA I OBSZARÓW WIEJSKICH:

---------------------------------------------------------------------


Licznik odwiedzin: 2487633