Informacja na temat dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny


Agencja Rynku Rolnego informuje, że Komisja Europejska przedłożyła  projekt rozporządzenia uruchamiającego mechanizm dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny z zastosowaniem ustalonych z góry stawek dopłat.

Zgodnie z projektem, mechanizmem objęte będą półtusze i niektóre elementy wieprzowe (m.in. szynki, boczki, łopatki, przodki, schaby, karkówki), w podziale na 6 kategorii. Zaproponowane stawki pomocy kształtują się na poziomie od 210 EUR/tonę do 305 EUR/tonę, w zależności od asortymentu i okresu przechowywania.

Przewiduje się trzy okresy przechowywania: 90, 120 lub 150 dni. 

Dopłaty do prywatnego przechowywania obejmują mięso dobrej jakości handlowej, spełniające następujące wymogi:

  • pochodzące z ubojni/zakładu rozbioru spełniających wymagania sanitarno- weterynaryjne określone w przepisach UE, tj. zatwierdzonego zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 853/2004,
  • pochodzące od zwierząt:
    • których chów odbywał się przynajmniej przez ostatnie dwa miesiące na terenie UE,
    • utrzymywanych zgodnie z obowiązującymi wymaganiami weterynaryjnymi,
    • ubitych nie wcześniej niż 10 dni przed datą wprowadzenia mięsa do chłodni, których ubój nie nastąpił w wyniku działań nadzwyczajnych (np. ubój z konieczności).

Zgodnie z projektem minimalna ilość wieprzowiny, jaka będzie mogła zostać objęta umową na dopłaty do prywatnego przechowywania wynosi:

  • 10 ton dla produktów bez kości,
  • 15 ton dla pozostałych produktów.

Warunkiem przystąpienia do mechanizmu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny będzie:

  • złożenie wniosku o zawarcie umowy na dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny na formularzu udostępnionym przez Agencję (wniosek może dotyczyć tylko jednego produktu),
  • złożenie (w PLN) zabezpieczenia prawidłowego wykonania umowy, które zgodnie z projektem stanowi 20% kwoty dopłaty wynikającej z wniosku.

Umowna ilość wieprzowiny przeznaczona do przechowywania powinna zostać wprowadzona do chłodni w stanie świeżym, w ciągu 28 dni od daty zawarcia umowy z ARR. Wieprzowina może być dostarczona do chłodni partiami.

Uwaga: projekt rozporządzenia nie przewiduje możliwości wcześniejszego  wycofania wieprzowiny z mechanizmu z przeznaczeniem na wywóz poza obszar celny UE.

Warunki dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny oraz formularz wniosku zostaną zamieszczone na stronie internetowej ARR pod adresem: Rynki rolne – Mięso – Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny, niezwłocznie po opublikowaniu stosownego rozporządzenia w Dzienniku Urzędowym UE.

Rozporządzenie wejdzie w życie trzeciego dnia po jego publikacji.

Więcej informacji, w tym proponowany poziom stawek w rozbiciu na kategorie znajduje się na stronie internetowej ARR.

Źródło: ARR 


 

 

punktator

Przydatne linki


URZĘDY I INSTYTUCJE:

INSPEKCJE:

DORADZTWO:

WIADOMOŚCI ROLNICZE:

ROLNICTWO EKOLOGICZNE i TRADYCYJNE:

WSPARCIE DLA ROLNICTWA I OBSZARÓW WIEJSKICH:

---------------------------------------------------------------------


Licznik odwiedzin: 2496141