Medale Smaków Regionów 2015 przyznane


W sobotę rozpoczęły się w Poznaniu targi Smaki Regionów, które są największym pokazem produktów regionalnych i tradycyjnych w Polsce. Na tym wydarzeniu nie mogło zabraknąć stoiska województwa małopolskiego prezentującego to, co najlepsze w naszym regionie. W targach uczestniczyli wicemarszałkowie: Stanisław Sorys oraz Wojciech Kozak, który jest w kapitule przyznającej medal targów Smaki Regionów.

Targi Smaki Regionów są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności, przyrządzanej według dawnych receptur. Wydarzenie to odbywa się wspólnie z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro w Poznaniu i z sukcesem promuje naturalną, certyfikowaną żywność tradycyjną. 

Wystawcami na targach są poszczególne województwa, które na swoich stoiskach prezentowały ofertę swoich rodzimych producentów wytwarzających produkty regionalne. W tym roku Małopolskę na targach reprezentują:

  • Tatrzańsko-Beskidzka Spółdzielnia Producentów Gazdowie – produkująca oscypki, bryndzę podhalańską i inne sery góralskie,
  • Tłocznia Maurer – producent naturalnych, ekologicznych soków, syropów i nalewek owocowych,
  • AGROWIT – producent tradycyjnej charsznickiej kapusty kiszonej,
  • Sądecki Bartnik – wytwórca tradycyjnych miodów,
  • piekarnia-cukiernia GRONPIEK,
  • wytwórnia wędlin GAWOR z Podstolic,
  • Pstrąg Ojcowski,
  • Spiżarnia Doliny Karpia,
  • producent sosów TARSMAK,
  • winnica Zadora
  • gospodarstwo ekologiczne Artura Kisiela prezentujące różnorakie zioła

Organizatorami tego wydarzenia są: Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP. Do współpracy zostały zaproszone wszystkie regiony Polski.

W sobotę 19 września, obradowała komisja Konkursu o Medal Targów Smaki Regionów. Otrzymają go najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej, zgłoszone jako eksponat wystawienniczy, na stoisku targowym podczas trwania Targów Smaki Regionów (19-22 września 2015).

Konkurs rozegrano w dwóch kategoriach: produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Jury konkursowe oceniało m.in. tradycyjność produktu, jego jakość, konkurencyjność, opakowanie oraz promocję danego regionu przez produkt zgłoszony do konkursu.

W tym roku Medal Targów Smaki Regionów przyznano 20 produktom. Ponadto Komisja Konkursu postanowiła wyróżnić dodatkowo 3 produkty. 

Wyróżnienie dla najlepszych w kategorii najlepszych produktów żywności naturalnej i tradycyjnej otrzymali:

1. SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA W SKARSZEWACH za SER STARY SZENKER
2. ZAKŁAD MASARSKI S.S. ST. MĄDRY. P. JERUZALSKA, A. MĄDRY za KIEŁBASĘ KRAKOWSKĄ SUCHĄ
3. SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA UDZIAŁOWCÓW za TWARÓG WIEJSKI ZE STRZAŁKOWA
4. GAWOR PRODUKCJA WĘDLIN JAKOŚĆ I TRADYCJA za KABANOS KSIĄŻĘCY Z PODSTOLIC
5. PRODUKTY MLECZARSKIE AGNIESZKA I MARCIN BIELEC za SER KORYCIŃSKI SWOJSKI
6. TATRZAŃSKO- BESKIDZKA SPÓŁDZIELNIA PRODUCENTÓW "GAZDOWIE" za BUNDZ
7. SKLEP MIĘSNO- WĘDLINIARSKI za POLĘDWICZKĘ WĘDZONĄ KOCIEWSKĄ
8. PRZETWÓRNIA OWOCOWO-WARZYWNA MONIKA KURZAWA-GRZYSZCZENIA za POWIDŁA Z WĘGIEREK
9. SMAK DZIECIŃSTWA za KWAS MIODOWY
10. BARTNIK MAZURSKI ROBERT PUCER za MIÓD LIPOWY Z BARCJI
11. ZAKŁAD HANDLU I PRZETWÓRSTWA OW.-WARZ. "ŚCINAWA" za PATISONY KONSERWOWE
12. SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA "KAMOS" za KARKONOSKI SER PLEŚNIOWY
13. BOSS BROWAR WITNICA S.A.za PORTER WITNICKI
14. PIEKARNIA RATUSZOWA RADZIKOWSCY za CHLEB RAZOWY "RATUSZOWY" Z SIEDLEC
15. STOWARZYSZENIE PRODUCENTÓW OWOCÓW I WARZYW W UJANOWICACH za SUSKĄ SECHLOŃSKĄ
16. PSTRĄG OJCOWSKI MAGDALENA WĘGIEL za PSTRĄGA OJCOWSKIEGO WĘDZONEGO
17. F.P.H.U. "POLA" JAN KRYSZCZAK za CHLEB ŻYTNI "WYGNANOWSKI"
18. ROLNICZA SPÓŁDZIELNIA PRODUKCYJNA IM. J.DĄBROWSKIEGO za POLĘDWICĘ SZLACHECKĄ
19. GOSPODARSTWO PASIECZNE "NOTECKIE MIODY" KAMILA LISIŃSKA za MIÓD AKACJOWY
20. GOSPODARSTWO PRODUKCYJNO HANDLOWO-USŁUGOWE "KOWALSKI" KRZYSZTOF KOWALSKI za OLEJ RZEPAKOWY TŁOCZONY NA ZIMNO

Komisja konkursu przyznała także 3 wyróżnienia:

GOSPODARSTWO "ZAGON" ELŻBIETA I SŁAWOMIR KUCZMA za OGÓREK KOŁOBRZESKI
PPUH "TŁOCZNIA MAURER" KRZYSZTOF MAURER za OKOWITĘ Z WIŚNI, WISNIOWICA Z ŁĄCKA
PRZEDSIĘBIORSTWO PRODUKCYJNE KATARZYNA TOMASZ REMBOWSCY za CYDR Z WIELKOPOLSKI

Źródło: malopolskie.pl, www.smaki-regionow.pl


 

punktator

Przydatne linki


URZĘDY I INSTYTUCJE:

INSPEKCJE:

DORADZTWO:

WIADOMOŚCI ROLNICZE:

ROLNICTWO EKOLOGICZNE i TRADYCYJNE:

WSPARCIE DLA ROLNICTWA I OBSZARÓW WIEJSKICH:

---------------------------------------------------------------------


Licznik odwiedzin: 2503644