O Złotą Warzechę


Już po raz 18. zorganizowany został Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”. W sobotę 17.11.2018 r., w remizie OSP w Lachowicach, swoje kulinarne wyroby zaprezentowało 18  grup z różnych miejscowości powiatu suskiego. Organizatorem konkursu był Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, a współorganizatorami Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej, Małopolska Izba Rolnicza, Urząd Gminy Stryszawa, OSP Lachowice oraz Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Suchej Beskidzkiej. W kulinarnych zmaganiach  wystartowało 18 ekip. Do oceny komisji konkursowych przygotowane zostały w tym roku potrawy z baraniny i jagnięciny, o których coraz bardziej zapominamy a były niegdyś jednymi z głównych potraw mięsnych spożywanych przez mieszkańców Podbabiogórza.  Mięso jagnięce, zostało przekazane poszczególnym grupom na przygotowanie dań konkursowych przez Małopolską Izbę Rolniczą. Specjały przygotowane przez uczestników konkursu, choć inspirowane tradycją, były niezwykle finezyjne i dalece odbiegały od tych znanych nam na co dzień. Na stołach nie zabrakło również nalewek sporządzanych według własnych receptur. Dania konkurowały w trzech kategoriach: potrawa typowo regionalna, współczesna potrawa oparta na tradycjach potraw regionalnych oraz tradycyjna nalewka. Oprócz oceny techniki wykonania potrawy i zastosowania ciekawych połączeń smakowych w czasie degustacji jury zwracało również uwagę na kompozycję i prezentację przygotowanych dań. Zanim jednak członkowie komisji przystąpili do pracy wszystkich przybyłych powitał gospodarz stryszawskiej gminy wójt Rafał Lasek, senator RP Andrzej Pająk oraz Ryszard Czaicki, prezes Małopolskiej Izby Rolniczej. Ryszard Czaicki podziękował organizatorom i uczestnikom konkursu za podejmowanie działań na rzecz podtrzymywania tradycji kulinarnych oraz promowania mięsa jagnięcego. 

Wyniki konkursu:
Kategoria – potrawy typowo regionalne:
I miejsce: Stowarzyszenie „Nasza Skawica” – za rosół z baraniny z ziemniakami i miętą
II miejsce: KGW „Zawojanki” – za kwaśnicę z baraniną
III miejsce: KGW Hucisko-Pewelka – za udziec barani w kapuście
wyróżnienie: Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego „Skarbiec Suski” -  za rosół z jagnięciny z ziemniaczkami.
Kategoria – potrawy współczesne oparte na tradycjach regionalnych:
I miejsce: KGW Stryszawa Dolna – za klopsiki z jagnięciny z fasolą „Jaś”
II miejsce: KGW Baczyn – za gołąbki z pęczakiem i baraniną
III miejsce (ex aequo): Stowarzyszenie „Nasza Skawica” – za pieczeń baranią na dziko oraz KGW „Zawojanki” za pieczeń baranią nadziewaną szynką
wyróżnienie: Zembrzyckie KG „Mioduszyna” – za pieczeń baranią z żurawiną i borówkami.
Kategoria – nalewki:
I miejsce: KGW Targoszów – za nalewkę poziomkową
II miejsce: Zembrzyckie KG „Mioduszyna” – za „Cyconkę”
III miejsce (ex aequo): Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego „Skarbiec Suski” – za Łzy świerszcza” oraz KGW Baczyn – za nalewkę różaną

Jolanta Mocniak
Biuro MIR Wadowice

Galeria


punktator

Przydatne linki


URZĘDY I INSTYTUCJE:

INSPEKCJE:

DORADZTWO:

WIADOMOŚCI ROLNICZE:

ROLNICTWO EKOLOGICZNE i TRADYCYJNE:

WSPARCIE DLA ROLNICTWA I OBSZARÓW WIEJSKICH:

---------------------------------------------------------------------


Licznik odwiedzin: 2500439