PIKNIK DROBIOWY w Nawojowej
"Jedz drób będziesz zdrów" - pod takim hasłem odbywał się Piknik Drobiowy, zorganizowany przez Małopolską Izbę Rolniczą podczas niedzielnej AGROPROMOCJI 2013 w Nawojowej. Głównym celem imprezy było promowanie spożycia mięsa drobiowego, poprzez wyeksponowanie zarówno jego wysokich walorów smakowych, jak również wartości odżywczych.
Pośród bardzo licznych stoisk, na których wystawcy prezentowali swoje wyroby, a instytucje, organizacje i stowarzyszenia przedstawiały swoje oferty, namiot MIR w którym odbywał się Piknik cieszył się szczególnym zainteresowaniem zwiedzających.
Podczas degustacji można było skosztować wyrobów wędliniarskich (kabanosy, kiełbasy, parówki, pasztety) oraz potraw z mięsa drobiowego takich jak kotlet de volaille, udko pieczone, rolada z indyka, gulasz z indyka, kaczka pieczona, gęś pieczona i polędwica z kurczaka. Łącznie wydaliśmy niemal 13 tys. porcji degustacyjnych, które szybko znikały z tac. Degustację przygotowała Firma PARKUR z Mochnaczki, a miłą atmosferę sprzyjającą delektowaniu się współtworzył zespół góralski "Muzyka od Strumyka".
Tradycyjnie, jak podczas wszystkich organizowanych wcześniej pikników, uczestnicy otrzymywali również broszury informacyjne nt. wartości żywieniowych mięsa drobiowego - wszyscy chętni mogli też wysłuchać mini-wykładu na ten temat - oraz przepisy kulinarne na dania z drobiu.
Sporym zainteresowaniem jak zwykle cieszyły się konkursy: plastyczny pn. "Te co grzebią i fruwają" dla dzieci i wiedzy dorosłych. Na laureatów czekały wspaniałe nagrody: piętnaście odtwarzaczy MP4 oraz parowary elektryczne. Nagrody wraz z pamiątkowymi dyplomami wręczyli: Dyrektor MIR Henryk Dankowiakowski oraz Przewodniczący RP MIR w Nowym Sączu, Stanisław Śmierciak.
Organizację Pikniku sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Więcej zdjęć w zakładce GALERIA - zachęcamy do oglądania!