PIKNIK WIEPRZOWY wieprzowiny smak lubimy


W minioną niedzielę, 27 kwietnia Małopolska Izba Rolnicza, we współpracy z KRIR, zorganizowała pierwszy w tym roku piknik, podczas którego zachęcaliśmy naszych rodaków – i nie tylko – do spożywania polskich produktów z mięsa wieprzowego. Impreza odbyła się w Racławicach, podczas Wyborów Chłopa Roku 2014. Organizację Pikniku sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.

Spożycie mięsa wieprzowego w Polsce jest duże i od lat utrzymuje się na podobnym poziomie. Obserwujemy co prawda wzrost spożycia mięsa ogółem, jednak procentowy udział wieprzowiny, podobnie jak wołowiny, w stosunku do ogólnej jego ilości spada, zauważalny jest natomiast wzrost spożycia mięsa drobiowego. Wiąże się to ze zmianą zwyczajów żywieniowych Polaków oraz promocją zdrowej żywności. Należy jednak pamiętać, że ważne jest urozmaicenie diety, co w połączeniu z umiarkowaniem w spożyciu poszczególnych produktów stanowi o jej wysokiej wartości. Dlatego, zgodnie z dzisiejszym stanem wiedzy na temat żywienia człowieka, w optymalnej diecie należy uwzględnić różne gatunki mięsa, ograniczając spożycie mięsa tłustego.

Obecnie, wieprzowina dostępna na rynku to produkt wysokiej jakości, o niższej zawartości tłuszczu i porównywalnej wartości odżywczej w stosunku do mięsa wołowego. Należy przy tym pamiętać, że tłuszcz w odpowiedniej ilości jest nie tylko nośnikiem wielu ważnych witamin (A, D, E, K), ale również substancji smakowo-zapachowych, dzięki czemu potrawy odznaczają się większymi walorami smakowymi. Tak więc delektując się wyrobami i daniami przyrządzonymi na bazie wieprzowiny nie skracamy swojego życia – wręcz przeciwnie – stosując się do określonych zasad możemy cieszyć się dobrym zdrowiem i długim życiem, nie tracąc przy tym jednego z jego ważnych elementów, czyli wyśmienitego smaku!

Dostępne obecnie technologie i urządzenia umożliwiają każdemu z nas przygotowanie zdrowych i smacznych potraw. W naszych kuchniach coraz częściej korzystamy ze specjalnych naczyń, w których można przyrządzać posiłki bez udziału tłuszczu, lub tylko z niewielkim jego dodatkiem, dzięki czemu są one mniej kaloryczne, zawierają mniej cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, a co najważniejsze, są aromatyczne i wspaniale smakują.


Z żywieniowego punktu widzenia, mięso – w tym również mięso wieprzowe - jest źródłem licznych substancji odżywczych, przede wszystkim białka, w którego składzie znajdują się prawie wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso jest również źródłem witamin B6, B12 i PP, A i D oraz żelaza lepiej przyswajalnego przez organizm ludzki od tego znajdującego się w produktach roślinnych.


Podczas Pikniku staraliśmy się pokazać, że wieprzowina to nie tylko kotlet schabowy i kiełbasa! Na naszym stoisku można było skosztować tradycyjnych wędlin: szynki, kiełbasy podsuszanej i kabanosa, oraz dań z mięsa wieprzowego takich jak: karczek pieczony, schab pieczony w ziołach, rolada z polędwicy ze śliwką, grillowane szaszłyki z karkówki i warzyw, żeberka w kapuście, golonka pieczona oraz gulasz. Mięsne dania można było przekąsić chlebem ze smalcem i kiszonym ogórkiem. Wszystko to przy skocznych dżwiękach muzyki góralskiej - prawdziwa uczta dla żołądka i dla ducha!

Chętnych do degustacji nie brakowało! Podczas kilku godzin wydaliśmy prawie 5,5 tys. porcji, które przygotowane zostały z ponad 500 kg mięsa. Na Wybory Chłopa Roku najliczniej przybyli mieszkańcy Racławic i okolicznych miejscowości, ale nie zawiedli również rolnicy z innych regionów Małopolski, a za kandydatami biorącymi udział w Turnieju przyjechali rolnicy z innych województw naszego kraju, a także delegacje z Francji, Rumunii, Węgier i Ukrainy. Piknik stał się więc doskonałą okazją do międzynarodowej wymiany tradycji kulinarnych! My częstowaliśmy tradycyjnymi potrawami z polskiej wieprzowiny, Rumuni wyśmienitymi serami, wędlinami i ciastami z krainy Sedmiogrodu, a Węgrzy - miodami i palinką.

Nie zabrakło również władz województwa małopolskiego, samorządowców, polityków oraz przedstawicieli instytucji związanych z rolnictwem. Niezależnie od pozycji społecznej i zajmowanego stanowiska – każdy z nas ceni sobie dobry smak!

Uczestnicy pikniku otrzymywali również broszury informacyjne nt. wartości odżywczych wieprzowiny, produktów tradycyjnych z mięsa wieprzowego oraz przepisy kulinarne na dania z wieprzowiny.

Tradycyjnie sporym zainteresowaniem cieszyły się konkursy: plastyczny dla dzieci i wiedzy dla dorosłych. Laureaci otrzymali wspaniałe nagrody. Dla dzieci przygotowaliśmy 15 zestawów upominkowych składających się z książeczek, gier, puzzli, piłek i flamastrów. Były też nagrody pocieszenia: m.in. skakanki, świnki-skarbonki, kolorowe zakreślacze i piłki plażowe. Natomiast każdy z pięciu laureatów konkursu wiedzy otrzymał urządzenie służące do przygotowywania potraw bez dodatku tłuszczu - kombiwar lub parowar.

Jolanta Kałmuk, MIR


Zachęcamy do przeczytania art. pt. „Wartość odżywcza i spożycie wieprzowiny”


 

 

 

Galeria


punktator

Przydatne linki


URZĘDY I INSTYTUCJE:

INSPEKCJE:

DORADZTWO:

WIADOMOŚCI ROLNICZE:

ROLNICTWO EKOLOGICZNE i TRADYCYJNE:

WSPARCIE DLA ROLNICTWA I OBSZARÓW WIEJSKICH:

---------------------------------------------------------------------


Licznik odwiedzin: 2489852