POWRÓT DO PRZESZŁOŚCI - ZAPOMNIANE SMAKI MAŁOPOLSKI


Biesiada przy świątecznym stole skłania do refleksji na temat żywienia. Bogato zastawiony stół różnymi produktami i przetworami pozwala również sięgnąć pamięcią do smaku wiejskiego chleba pieczonego na liściach kapusty w domowym piecu chlebowym, do wspominania smaku zebranych z przydomowej grządki pachnących i soczystych pomidorów, pozwala na sięganie pamięcią do smaku twarogu, który robiły nasze mamy podając go na śniadanie z pachnącym masłem z domowej masielnicy. Gdy porównamy te zapomniane smaki z tym co oferują nam obecnie sklepy z żywnością jesteśmy rozczarowani.

Oferowane produkty niczym nie przypominają nam przeszłości, stąd pomysł aby ją przypomnieć w filmie pod wyżej wymienionym tytułem. Przypominamy w nim orkisz i chleb orkiszowy, fasolę Piękny Jaś, śliwkę sechlońską, mleko i sery od naszych rodzimych ras: polskiej cerwonej i cakla podhalańskiego, przypominamy karpia zatorskiego i gęś zatorską.
Przewodnią myślą filmu jest nie tylko przypomnieć zapomniane produkty, ale pokazać więź historyczną pomiędzy polem a stołem. Stanowi to bowiem ważną część naszej historii, o której nie można zapomnieć.

Po 10 latach funkcjonowania UE mamy do czynienia z jednej strony z nowoczesnymi technologiami przetwórstwa, zezwalającymi na stosowanie wielu zamienników, ulepszaczy wziętych żywcem z półek z chemią gospodarczą, z drugiej zaś strony zwróceniem dużej uwagi na produkty regionalne, tradycyjne, o których często zapominamy. Czy da się te dwa procesy pogodzić? Jest to retoryczne pytanie, wszystko zależy od zasobności kieszeni konsumenta i jego filozofii życia.


Henryk Dankowiakowski

 

punktator

Przydatne linki


URZĘDY I INSTYTUCJE:

INSPEKCJE:

DORADZTWO:

WIADOMOŚCI ROLNICZE:

ROLNICTWO EKOLOGICZNE i TRADYCYJNE:

WSPARCIE DLA ROLNICTWA I OBSZARÓW WIEJSKICH:

---------------------------------------------------------------------


Licznik odwiedzin: 2489977