Targ Produktów Lokalnych - co sobotę w Nowej Hucie!
Targ Produktów Lokalnych oraz wydarzenia towarzyszące organizowane są w ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska, którego celem jest propagowanie małych gospodarstw rolnych i lokalnego przetwórstwa jako szansy rozwoju gospodarczego regionu. Targ organizowany jest przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska, która w NCK uruchomiła Centrum Lokalnej Kultury Kulinarnej – Marchewka Bistro – targi, warsztaty oraz akcje edukacyjne są jego częścią.
Lista wystawców na Targu Produktów Lokalnych:
Certyfikowani wytwórcy Produkt Lokalny z Małopolski:
• Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja Agata i Szczepan Gawor – wędliny tradycyjne oraz pasztety.
• Antoni Pawłowski, Tłocznia Owoców „Pawłowski” – tłoczone soki owocowo – warzywne.
• Pstrąg Ojcowski – pstrąg tęczowy i potokowy.
• Gospodarstwo ekologiczne Bio-Bugaj – warzywa okopowe i nowalijki.
• Gospodarstwo ekologiczne Jerzy Świdergał – jaja ekologiczne.
• Zakwas Mąka Woda - Chleby na zakwasie z Libertowa.
Wytwórcy z Małopolski:
• Firma Handlowo - Usługowa " Lasek" Monika Kadela - chleby, ciasta i ciasteczka
• Janina Rzepka BACA – ser oscyp, ser górski grillowany z żurawiną.
• Królestwo Fasoli Babci i Wnuków Janina Molek - pasztety Fasolla z fasoli Piękny Jaś
• „Magi” Maria Zdebska i Agnieszka Gomółka – garmażerka, w tym: pierogi, naleśniki, krokiety.
• Spiżarnia Doliny Karpia Marek Mostowik – świeże i wędzone ryby, przetwory rybne.
• Bogusława Godzik – susz owocowy, herbaty owocowe.
• Stefan Wójcicki – oleje tłoczone na zimno.
• Nadwiślańska Pasieka Ryszard Teska – miody, pyłek kwiatowy, pierzga.
• Anastazja Przywara – owoce.
• BIOGRA – producent orkiszu i jego przetworów – orkisz, mąka orkiszowa, otręby orkiszowe, paluszki orkiszowe.
• Spiżarnia Franciszka, Franciszek Sałaciak - karp zatorski oraz przetwory
• Spółdzielnia Socjalna "Magis" - pierogi, naleśniki, krokiety
• Gospodarstwo sadownicze Jolanta Majka - jabłka
• Gospodarstwo tradycyjne Stanisława Kaliczak - chleby i ciasta
Więcej informacji: www.produktlokalny.pl/targi
Serdecznie zapraszamy do udziału!