Targi Żywności oraz Małopolska Giełda Agroturystyczna


W dniach 16-17 września 2023 r. na terenie zbytkowego kompleksu Dworu Schoenów w Mydlnikach, już po raz IX, odbyły się Targi „Zasmakuj z URK” oraz po raz XXV Małopolska Giełda Agroturystyczna.

Uroczystego otwarcia dokonał JM Rektor Uniwersytetu Rolniczego dr hab. Sylwester Tabor, prof. URK witając przybyłych posłów, senatorów, przedstawicieli władz wojewódzkich, rektorów zaprzyjaźnionych uczelni krakowskich, dyrektorów instytucji związanych z rolnictwem, wystawców oraz zwiedzających, dzięki których zainteresowaniu organizacja tego typu przedsięwzięć ma sens. W imieniu Małopolskiej Izby Rolniczej głos zabrał Prezes Zarządu pan Ryszard Czaicki, podkreślając wpływ jakości produkowanej żywności na zdrowie człowieka, i wyrażając uznanie dla rolników za wszelkie starania, by taką żywność społeczeństwu zapewnić.

W tym roku organizatorzy zaprosili twórców i wykonawców ludowych, by umilali odwiedzającym czas spędzony na terenie Targów. Były również atrakcje dla dzieci, dla których m.in.: Klub Kultury Mydlniki poprowadził warsztaty z kompozycji kwiatowych, Stowarzyszenie Polska Ekologia przygotowała pokazy jak powstaje mąka oraz mielenie na młynkach żarnowych zbóż pradawnych, a na stoisku Lasów Państwowych można było zobaczyć czym obdarza nas las. 

Małopolska Izba Rolnicza wraz z rolnikami zorganizowała stoisko, na którym można było kupić: 

  • chleby wypiekane przez panią Monikę Kadelę z Tarnawy Dolnej, 
  • przetwory, soki i nalewki z owoców przygotowywane przez panią Anastazję Przywarę z Izdebnika, 
  • oleje tłoczone na zimno z naszych rodzimym ziaren – od pana Stefana Wójcickiego, 
  • miody i produkty pszczele pieczołowicie przygotowane przez pana Roberta Tracza z Osieka.

Nietuzinkową rzecz prezentował pan Daniel Barłóg z Suchej Beskidzkiej, który hoduje owce rasy wrzosówka rogata. Z pozyskanego mleka wyrabia sery owcze, natomiast z mięsa – między innymi konserwy. W niedzielę na naszym stoisku duży wybór serów produkowanych z mleka krowiego i owczego oferował pan Bolesław Bobak z Zębu.

Cieszymy się, że targi „Zasmakuj z URK” na stałe wpisały się w kalendarz krakowskich wydarzeń. Mamy nadzieję, że z roku na rok będą poszerzać grono wystawców oraz osób odwiedzających. 

Katarzyna Pniak, biuro MIR w Krakowie

fot.: K.Pniak i archiwum UR w Krakowie.


 

Galeria


punktator

Przydatne linki


URZĘDY I INSTYTUCJE:

INSPEKCJE:

DORADZTWO:

WIADOMOŚCI ROLNICZE:

ROLNICTWO EKOLOGICZNE i TRADYCYJNE:

WSPARCIE DLA ROLNICTWA I OBSZARÓW WIEJSKICH:

---------------------------------------------------------------------


Licznik odwiedzin: 2498889