Weekendowe SPOTKANIE Z IZBĄ
W pierwszych dniach września, na Błoniach Krakowskich, mieszkańcy Krakowa - i nie tylko - mieli okazję dowiedzieć się więcej o specyfice małopolskiego rolnictwa, zobaczyć i degustować owoce pracy naszych rolników, a przede wszystkim spotkać i porozmawiać z małopolskimi producentami wysokojakościowej żywności. To pierwsze tego typu wydarzenie zorganizowane przez Małopolską Izbę Rolniczą.
W sobotę, 1 września, małopolscy rolnicy oferowali swoje produkty - wysokiej jakości żywność wytwarzaną tradycyjnymi metodami. Na niewielkiej powierzchni udało się zaprezentować 17 producentów, u których można było nabyć wspaniałe produkty, zasięgnąć informacji o sposobach ich wytwarzania oraz wysłuchać wielu pasjonujących ciekawostek. Każdy z wystawców bowiem, to nie tylko producent dobrze znający się na rzeczy, ale również pasjonat, nieustannie doskonalący swój fach po to, aby rozwijać i poszerzać asortyment oferowanych produktów.
Wszystkim wystawcom serdecznie dziękujemy za to, że poświęcili swój cenny czas, aby zaprezentować swoje gospodarstwa i wytwarzane produkty, ukazując tym sposobem mieszkańcom Krakowa prawdziwy obraz małopolskiej wsi oraz możliwości produkcyjne naszych rolników.
Wśród naszych wystawców znależli się producenci wyśmienitych serów i przetworów z mleka krowiego, koziego i owczego:
►AGNIESZKA BYRSKA z Choczni, właścicielka "ZAGRODY POD BRZOZAMI”, wytwarzająca niepowtarzalne sery naturalne i smakowe, oraz jogurty z mleka pozyskiwanego od krów i kóz, żywionych ekologicznie we własnym gospodarstwie (str. 17-18 Informatora MIR nr 48(55);
►BOLESŁAW BOBAK z Zębu, właściciel gospodarstwa ekologicznego utrzymującego bydło mleczne, który z pozyskanego mleka wytwarza wspaniałe sery góralskie.
Bogatą ofertę małopolskich miodów oraz innych produktów pszczelich prezentowało trzech bartników:
►WŁADYSŁAWA BORZĘCKA z Maszkowic, właścicielka PASIEKI HOBBYSTYCZNEJ. Pasieka i pszczelarstwo to prawdziwa pasja pani Władysławy i jej męża - Jana. Miody to tylko jeden z nielicznych wytwarzanych przez nich produktów. Warto zapoznać się z bogatym asortymentem oferowanym przez osoby, dla których świat pszczół i ludzi tworzy doskonale funkcjonującą, harmonijną całość;
►MAREK BURNAT, właściciel pasieki z Janowic, produkujący wyśmienite gatunkowe miody, ma w swojej ofercie również inne produkty pasieczne takie jak pierzga, pyłek kwiatowy czy kit pszczeli;
►STANISŁAW CEREMUGA ze Skawicy, właściciel Gospodarstwa Pasiecznego „JODŁA”, oferujący szeroki asortyment miodów gatunkowych oraz produkty pszczele: pierzgę, pyłek kwiatowy, kit pszczeli i świece z wosku pszczelego.
Typowe, tradycyjne małopolskie gospodarstwa, na niewielkiej powierzchni produkują niemal wszystko! Zebrane płody - głównie owoce i warzywa przetwarzają domowymi sposobami, korzystając z tradycyjnych receptur, lub według własnych, oryginalnych przepisów. Ich oferta jest niezwykle zróżnicowana i jedyna w swoim rodzaju:
►ANASTAZJA PRZYWARA z Izdebnika prowadzi gospodarstwo ogrodnicze, a wyprodukowane owoce przetwarza. Można u niej nabyć nie tylko świeże owoce ale również wyborne soki, syropy, konfitury, dżemy - również z roślin dzikorosnących takich jak bez czarny, mniszek czy róża;
►ELŻBIETA I PAWEŁ WOŹNICZKA to właściciele gospodarstwa rolnego i agroturystycznego „We młynie” w Prądniku Korzkiewskim. Właściciele prowadzą również pasiekę z której pozyskują najwyższej jakości miód. Warzywa, owoce, zioła, które serwują gościom, pochodzą z własnych upraw oraz okolicznych łąk i lasów. W gospodarstwie można zakupić takie produkty jak syrop z kwiatów bzu czarnego, powidła śliwkowe, kapusta kiszona z beczki, przecier z pomidorów, a także kilka rodzajów miodów i ziół;
►CECYLIA I PAWEŁ GORCZOWSCY prowadzą ekologiczne gospodarstwo rolne w Barcicach Dolnych. Produkują ekologiczne ziemniaki i warzywa, które pani Cecylia przetwarza. Doskonała jakość surowca oraz sprawdzone receptury to gwarancja jakości i wyśmienitego smaku powstających tu sałatek warzywnych, kiszonek i marynat (str. 29-30 Informatora MIR nr 50(57);
►KLEMENS GÓRAL to właściciel gospodarstwa w Porąbce Uszewskiej, który wraz z żoną prowadzi również gospodarstwo agroturystyczne. W ofercie gospodarstwa, oprócz wypoczynku, znajdują się również świeże owoce i warzywa oraz powstające z nich przetwory;
Małopolska to również tradycje sadownicze, a od kilkunastu lat następuje też prężny rozwój branży winiarskiej. Podczas SPOTKANIA na Krakowskich Błoniach swoje produkty oferowali:
►IRENA SZEWCZYK z Kobyłczyny, wraz z mężem prowadzi gospodarstwo sadowniczo-agroturystyczne "Wiśniowy Gaj" oraz produkuje certyfikowaną suskę sechlońską;
►TŁOCZNIA OWOCÓW „PAWŁOWSKI” ze Żbikowic - to już przedsiębiorstwo, którego produkty znane i doceniane są już nie tylko w Małopolsce, ale również na Śląsku i w woj. świętokrzyskim;
►WINNICA KONIUSZA należąca do ANDRZEJA PŁYSIA z Łyszkowic;
►WINNICA GOJA prowadzona przez pana WIESŁAWA GOJA z podkrakowskiego Burowa.
Wśród naszych wystawców nie mogło zabraknąć producentów chleba - wspaniałego w swej prostocie, w ostatnich latach coraz bardziej docenianego, wypiekanego na zakwasie wg domowych, tradycyjnych przepisów. Taki właśnie chleb - pszenno-żytni z dodatkami jak. np. czarnuszka - powstaje w gospodarstwie ►MONIKI I MARKA KADELÓW z Tarnawy Dolnej.
Ponadto, podczas SPOTKANIA Z IZBĄ można było zapoznać się z ofertą:
►Gospodarstwo Rybackiego MAGDALENY WĘGIEL z Ojcowa, w którym wskrzeszona została niszowa i mało opłacalna hodowla pstrągów potokowych w Ojcowskim Parku Narodowym; oraz
Na stoisku MIR można było uzyskać branżowe porady i informacje, w tym również z zakresu działalności instytucji okołorolniczych takich jak Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Towarzystwo Ubezpieczeń Wzajemnych TUW.
W drugim dniu SPOTKANIA Z IZBĄ, w niedzielę 2 września, odbył się ►Piknik Wieprzowy Małopolsko-Podkarpacki sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Jolanta Kałmuk, biuro MIR w Krakowie