Wyjazd studyjny rolników z pow.bocheńskiego


Rada Powiatowa MIR w Bochni podjęła uchwałę przeprowadzenia wyjazdu szkoleniowego dla Członków RP oraz rolników z terenu powiatu Bocheńskiego. Wyjazd został zaplanowany na dzień 20 listopada br. Została zebrana grupa 40 rolników, która udała się z wizytą do Gospodarstwa rolnego w Przeciszowie specjalizującego się w RHD do Pani Alicji Smolarz, do gospodarstwa Pani Ewy Sokołowskiej w Gierałtowiczkach oraz do Inkubatora kuchennego w Zakrzowie.
W pierwszej kolejności odwiedziliśmy gospodarstwo rolne Pani Alicji Smolarz. Państwo Smolarz uprawiają około 80 ha, plony przeznaczone są na paszę dla trzody chlewnej i bydła opasowego z których wytwarzane są wyroby mięsne. W 2017 roku Pani Alicja wraz z mężem uruchomiła produkcję i sprzedaż wyrobów z mięsa wieprzowego i wołowego w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. Funkcjonowanie tego punktu było poprzedzone spełnieniem licznych wymogów weterynaryjnych i sanitarnych. Obecnie wytwarzane są tradycyjne wędliny według własnych i sprawdzonych receptur, które cieszą się dużym zainteresowaniem wśród okolicznych mieszkańców. Istotne jest to, że zysk ze sprzedaży wytworzonych produktów jest zdecydowanie większy niż ze sprzedaży surowca. Rolnicy szukają alternatywnych kierunków produkcji, która pozwoli im poprawić finanse gospodarstwa. Wystarczy jak widać odpowiednia ustawa (choć jeszcze wymaga dużo poprawek to jednak dała początek sprzedaży produktów przetworzonych z własnego gospodarstwa) dobry pomysł, zapał do pracy, konsekwencja, chęć zdobywania wiedzy i nowych doświadczeń, by gospodarstwo zaczęło przynosić znaczne dochody i takim przykładem jest opisane gospodarstwo Państwa Smolarz w Przeciszowie. Następnie wyruszyliśmy do następnego gospodarstwa Państwa Jerzego i Ewy Sokołowskiej znajdującego się w miejscowości Gierałtowiczki. Państwo Sokołowscy prowadzą produkcję roślinną na około 80 ha oraz produkcje zwierzęcą bydło mleczne około 50 szt.  Otrzymane plony rzepaku, kukurydzy oraz zbóż w większości przeznaczone są na sprzedaż a pozostałą część na potrzeby gospodarstwa. Aby produkcja mleka stała się opłacalną gałęzią produkcji zwierzęcej hodowcy muszą liczyć z inwestycjami w gospodarstwie. Dlatego też Państwo Sokołowscy korzystali z programów pomocowych PROW 2007-2013 oraz 2014-2020  „Modernizacja gospodarstw  rolnych”. Dzięki tym funduszom udało się wybudować płytę obornikową, ponadto zostało zmodernizowane pomieszczenie do udoju krów, zakupiono park maszynowy niezbędny do pracy w polu przy produkcji roślinnej. 
Nasza podróż zakończyła się wizytą w powstałym w 2016 roku  tzn. „Inkubatorze kuchennym” w Zakrzowie gmina Stryszów. Dzięki środkom finansowym Szwajcarów został zmodernizowany budynek starej szkoły na Bugaju. Okoliczni rolnicy mają możliwość wytwarzania ekologicznych przetworów takich jak: garmażerkę, pierogi, kotlety, uszka kluski, i inne ciasta drożdżowe,  kruche, francuskie, chleby i inne produkty piekarnicze, syropy ziołowe, owocowe, warzywne, przeciery, dżemy oraz wiele innych produktów. Rolnicy - oprócz możliwości przetwórczych - mogą korzystać z pomocy technicznej i doradczej w postaci nowoczesnych form marketingu i systemu promocji. Kuchnia wyposażona jest w urządzenia dużej gastronomii, jest też suszarnia ziół, chłodnie oraz pomieszczenia do tłoczenia soków. Organizacja pracy tego miejsca, odbywa się pod nadzorem technologa żywności oraz wyszkolonego w tym zakresie personelu. Inkubator Kuchenny" przeznaczony jest dla drobnych przetwórców produktów rolnych czy rolników, którzy chcą przetwarzać swoje produkty w odpowiednio wyposażonych do tego celu pomieszczeniach, zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi. Celem tego innowacyjnego projektu jest przede wszystkim wspieranie przedsiębiorczości lokalnej. Podczas spotkania pani Renata Bukowska, Prezes Zarządu LGD „Gościniec 4 żywiołów”, przedstawiła historię powstania Inkubatora i oprowadziła wszystkich, prezentując poszczególne pomieszczenia i sprzęty. Niestety nie udało nam się skosztować wymienionych przysmaków, gdyż grupa KGW z Kościeliska uczestniczyła właśnie w warsztatach wypiekania chleba. 
 
Barbara Czapla
Biuro MIR w Tarnowie 

Galeria


punktator

Przydatne linki


URZĘDY I INSTYTUCJE:

INSPEKCJE:

DORADZTWO:

WIADOMOŚCI ROLNICZE:

ROLNICTWO EKOLOGICZNE i TRADYCYJNE:

WSPARCIE DLA ROLNICTWA I OBSZARÓW WIEJSKICH:

---------------------------------------------------------------------


Licznik odwiedzin: 2500761