Zezwolenie dla producentów wina na zwiększenie naturalnej objętościowej zawartości alkoholu


W związku z uzasadnionymi informacjami o złych warunkach pogodowych do uprawy winorośli w Polsce, na podstawie art. 38 ust. 1 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi zezwolił na zwiększanie o 3% naturalnej objętościowej zawartości alkoholu świeżych winogron, moszczu winogronowego, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji, młodego wina w trakcie fermentacji oraz wina uzyskanego z odmian winorośli zgodnie z art. 81 rozporządzenia nr 1308/2013, uzyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Polski.

Zgłoszenie zamiaru przeprowadzenia ww. zabiegu wzbogacania, zgodnie z art. 37 ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów vviniarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, należy składać do Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych właściwego ze względu na miejsce wyrobu wina.

Źródło: MRiRW 


 

punktator

Przydatne linki


URZĘDY I INSTYTUCJE:

INSPEKCJE:

DORADZTWO:

WIADOMOŚCI ROLNICZE:

ROLNICTWO EKOLOGICZNE i TRADYCYJNE:

WSPARCIE DLA ROLNICTWA I OBSZARÓW WIEJSKICH:

---------------------------------------------------------------------


Licznik odwiedzin: 2497854