Święto Fasoli w Zakliczynie 2014


15 lat temu, za czasów Tarnowskiej Izby Rolniczej, szczególnie aktywni jej Członkowie myślący kategoriami potrzeb rolników, których reprezentują, zaproponowali organizację imprezy marketingowej, która popularyzowała by region przez wyjątkowe uprawy, posiłki i tradycję. Nie ma już niestety z nami głównych inicjatorów w osobach Jerzego Książka i Prezesa Tarnowskiej Izby Rolniczej Stanisława Gruszkowskiego którzy byli gorącymi zwolennikami tego typu przedsięwzięć. To dzięki nim oraz pomocy ówczesnego Wójta Gminy Zakliczyn Kazimierza Kormana doszło do organizacji święta adresowanego nie tylko do mieszkańców gminy Zakliczyn, ale również do wszystkich 11 gmin, położonych w dolinie rzeki Dunajec, w której uprawia się Fasolę Piękny Jaś.

Celem tego Święta jest promocja przede wszystkim uprawy fasoli. Niestety, jako współorganizatorzy kolejny raz podkreślamy, że nie możemy zaakceptować faktu, iż podczas imprezy mającej na celu promocję Fasoli „Piękny Jaś” oraz potraw przygotowanych z jej nasion, z naszą fasolą konkuruje niewiadomego pochodzenia fasola, która kształtem, kolorem i smakiem odbiega znacznie od oryginału. Dlatego też ponawiamy wniosek na przyszłość – Święto Fasoli w Zakliczynie powinno być świętem „Fasoli Piękny Jaś” uprawianej w Dolinie Dunajca, a nie świętem fasol z całego świata.

W roku bieżącym, przypadła jubileuszowa, XV edycji „Święta Fasoli” w Zakliczynie. W promieniach pięknego słońca obyła się w niedzielę finałowa część imprezy. Jak co roku zgromadziła ona wielu wystawców oraz rzesze zwiedzających.

Tradycyjnie już zaprezentowaliśmy na tej imprezie stoisko na którym, w roku bieżącym oprócz degustacji zupy fasolowej przyrządzonej z nasion fasoli „Piękny Jaś” uprawianej w Dolinie Dunajca przez panią Anastazję Duda przeprowadziliśmy również mini-degustację wędlin z polskiej wieprzowiny. Celem akcji było kształtowanie świadomości konsumenckiej oraz promowanie wśród konsumentów świadomości odnośnie wysokich walorów potraw przyrządzonych z polskiej wieprzowiny. Dostawcą tradycyjnych wędlin przeznaczonych na degustację była znana na rynku firma „TAURUS” z Pilzna. W zgodnej opinii degustujących wyroby serwowane podczas promocji ocenione zostały jako prawdziwe rarytasy. Więcej informacji o sposobach nabywania i przyrządzania zdrowych potrawz wieprzowiny znajdziecie Państwo na stronie portalu Wieprzopedia. Zachęcamy do lektury.

Wszystkich chętnych zapraszamy już dziś na kolejną edycję „Święta Fasoli”, która odbędzie się we wrześniu 2015 r. w Zakliczynie.

Marcin Słowik, Biuro MIR w Tarnowie


 

Galeria


punktator

Przydatne linki


URZĘDY I INSTYTUCJE:

INSPEKCJE:

DORADZTWO:

WIADOMOŚCI ROLNICZE:

ROLNICTWO EKOLOGICZNE i TRADYCYJNE:

WSPARCIE DLA ROLNICTWA I OBSZARÓW WIEJSKICH:

---------------------------------------------------------------------


Licznik odwiedzin: 2499848